Contestatarii nominalizarii lui Donald Trump pentru a candida din partea republicanilor la presedintia Statelor Unite considera ca anularea "din motive de securitate" a unui miting prevazut vineri seara la Chicago reprezinta o consecinta a retoricii de dezbinare practicata de excentricul om de afaceri, scrie The Guardian.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Favoritul la investitura republicana pentru Casa Alba, Donald Trump, a fost nevoit sa isi anuleze mitingul programat vineri seara la Chicago, dupa ciocniri violente intre un grup de sustinatori ai omului de afaceri si protestatari.

Sute de protestatari s-au adunat in fata Universitatii Illinois din Chicago, unde urma sa aiba loc un miting electoral al lui Donald Trump, cu cateva ore inaintea evenimentului. Ciocnirile intre suporterii si Trump si contestatarii acestuia au inaintea orei oficiale de incepere a mitingului si au escaladat in momentul in care s-a anuntat ca Donald Trump si-a anulat prezenta la eveniment, in urma unei decizii a echipei de campanie.

Manifestantii anti-Trump au venit la miting cu pancarte pe care scria "Trump = Ura", "Trump este bufon" sau "F*** Donald Trump!".

Scenele de violenta au fost condamnate senatorul american Ted Cruz, principalul contracandidat al lui Trump in cursa republicana: "Intr-o campanie electorala poarti responsabilitatea pentru crearea unui anumit mediu. Aceasta escaladare este o consecinta previzibila a comentariilor lui Trump".

La randul sau, John Kasich, guvernatorul statului Ohio, a comentat ca "In aseara aceasta, Trump a cules rezultatele semintelor de divizare aruncate pana acum."

Senatorul Marco Rubio, si el intrat in cursa republicana pentru desemnarea drept candidat la Casa Alba, i-a criticat insa dur pe protestatari, sugerand ca aceastia ar fi fost platiti.

Anterior, in cursul zilei de vineri, miliardarul american a fost intrerupt in repetate randuri de manifestanti cu ocazia unui alt miting la St Louis, in Missouri.

Incidentele au loc cu cateva zile inainte de o noua "super marti" cu alegeri primare in cinci state, unde Donald Trump este considerat favorit, chiar daca ramane contestat in randul propriului partid.