In urma unuia dintre atacurile cibernetice cele mai costisitoare, un grup de hackeri a reusit sa fure 80 de milioane de dolari dintr-o singura banca. Sunt sanse foarte mici sa mai poata fi recuperat prejudiciul provocat zilele trecut de un grup de hackeri asupra unei banci din Bangladesh. In plus, s-ar putea ca acest eveniment sa intre in istorie ca fiind unul dintre cele mai mari furturi dintr-o banca realizate vreodata in format electronic, scrie Playtech.

Totul a inceput cu furtul datelor de autentificare al unor angajati Bangladesh Bank. In secunda urmatoare, au fost initiate, folosind acele date, 13 transferuri bancare in numele banci din Rezerva Federala din New York catre organizatii din Philipine si Sri Lanka. Patru transferuri in valoare de 81 de milioane de dolari au fost finalizate cu succes. In principiu, s-ar fi incheiat si celalalte in aceeasi maniera, pana la suma totala de 850 de milioane de dolari daca respectivii hackeri nu ar fi facut o greseala de ortografie. O banca din Germania, folosita pentru pasarea banilor dintr-o tara in alta s-a autosesizat in momentul in care a vazut ca Foundation figura ca Fandation. La scurt timp dupa descoperirea greselii, restul transferurilor au fost anulate, fara a se mai putea face ceva in privinta celor 81 de milioane de dolari.

Acum se lucreaza intens la stabilirea vinovatilor, desi s-ar putea ca, in definitiv, sa fie doar un joc de pasat vina. Oficialii Bangladesh Bank au initiat o inspectia interna pentru a se lamuri cum a putut avea loc atacul. Un grup de experti a confirmat pentru Reuters faptul, cel mai probabil, hackeri au pus tinta pe cativa angajati cu functii importante din banca si le-au furat acestora datele de autentificare. In acelasi timp, Bangladesh Bank spera ca rezerva federala sa-si asume o parte din vina pentru ca nu au blocat transferurile, chiar daca nu americanii au fost in final victima hackerilor.

Cel mai mare jaf de o o maniera similara a fost inregistrat in 2015, cand un grup de hackeri rusi, folosind infectii malware, au ramas cu aproximativ un miliard de dolari, scrie Playtech.