Haremul din perioada otomana poate fi considerat o institutie educationala care pregatea femeile pentru viata, a afirmat prima doamna a Turciei, Emine Erdogan. Declaratia sotiei lui Recep Tayyip Erdogan este una controversata si a starnit reactii acide pe retelele de socializare, mai ales ca a venit la scurt timp dupa ce presedintele Turciei a marcat Ziua internationala a femeii spunand ca este de parere ca "o femeie este mai presus de toate o mama", ceea ce a determinat proteste de strada in Istanbul, scrie Euronews.

Emine si Recep Tayyip ErdoganFoto: Captura Youtube.com

In timp ce occidentalii considera ca haremul avea mai degraba un rol sexual, Emine Erdogan spune ca acesta reprezenta o institutie educationala. Ea a vorbit despre acest lucru la un eveniment la Ankara dedicat sultanilor otomani, potrivit posturilor de televiziune din Turcia.

Sultanii care au condus Imperiul Otoman timp de sase secole aveau haremul la Palatul Topkapi din Istanbul, care a fost transformat in muzeu dupa nasterea Republicii Turcia, in anul 1923.

Haremul avea reguli stricte in ceea ce priveste recrutarea si educarea curtezanelor. Fiecare femeie era instruita intr-un domeniu de care se aratase atrasa - spre exemplu caligrafie, arte decorative, muzica sau limbi straine.