Japonia comemoreaza vineri tripla catastrofa din 11 martie 2011 - cutremurul urmat de tsunami si accidentul nuclear de la Fukushima - care a marcat istoria recenta a tarii si ale carei urmari continua sa se resimta. La ora locala 14:46 va fi adus un omagiu national victimelor tsunami-ului. Intre timp continua eforturile de curatare a perimetrului centralei nucleare de la Fukushima, insa robotii trimisi ca gaseasca combustibil radioactiv la reactoarele nucleare au "murit", iar "zidul de gheata" subteran din jurul centralei nucleare distruse, menit sa opreasca scurgerile de apa si sa previna contaminarea radioactiva a solului, se afla in continuare in constructie.

Ambarcatiune pe uscat, langa FukushimaFoto: Google

Autoritatile japoneze nu stiu inca cum sa scape de apa puternic radioactiva stocata intr-un numar din ce in ce mai mare de rezervoare amplasate la fata locului.

In urma cu 5 ani, unul dintre cele mai grave cutremure din istoria tarii a declansat un val de tip tsunami, cu o inaltime de 10 metri, care s-a prabusit peste centrala nucleara Fukushima Daiichi provocand mai multe explozii, incendii si scurgeri de radiatii la instalatiile nucleare, ca urmare a iesirii din uz a sistemelor de racire. Aproape 19.000 de oameni au fost omorati sau au disparut, iar 160.000 si-au pierdut casele si toate bunuile.

Astazi, radiatiile de la centrala de la Fukushima raman in continuare atat de puternice incat s-a dovedit imposibil sa se patrunda in zona centrala pentru a gasi si a indeparta barele de combustibil nuclear topite.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co (Tepco), a facut unele progrese, precum indepartarea a sute de bare de combustibil uzate aflate intr-o cladire avariata. Insa nu a fost inca dezvoltata tehnologia de localizare pentru barele de combustibil nuclear topite aflate in celelalte trei reactoare.

Robotii, distrusi de radiatii

"Este extrem de dificil sa obtinem acces in centrala nucleara", a declarat Naohiro Masuda, seful comisiei de dezafectare a Tepco, intr-un interviu pentru Reuters. "Cel mai mare obstacol este radiatia".

Barele de combustibil au topit compartimentele in care se aflau in izolare in reactoare, si nimeni nu stie exact unde sunt acum. Aceasta parte a centralei este atat de periculoasa pentru oameni incat Tepco dezvolta roboti care pot inota si care pot indeparta obstacole pe care sa ii trimita prin tunelurile avariate pentru a cauta barele de combustibil topit.

Insa de indata ce se apropie de reactoare, radiatiile le distrug cablajul, astfel incat ei devin inutili, producandu-se noi intarzieri, a explicat Masuda.

Fiecare robot trebuie sa fie construit personalizat pentru ficare cladire: "Dureaza doi ani sa dezvolti un robot cu o functie unica", sustine Masuda.

Apa iradiata

Conditiile de la centrala nucleara Fukushima, zona celui mai mare dezastru nuclear post-Cernobil, s-au imbunatatit considerabil, spune Tepco, care a fost criticat aspru pentru felul in care a gestionat dezastrul. Nivelurile de radiatie in multe puncte ale sitului sunt acum la nivelul celor din Tokyo.

Peste 8.000 de muncitori se afla in zona centralei constant, potrivit oficialilor. Traficul este constant, muncitorii aflandu-se pe intreg perimetrul pentru a indeparta moloz, pentru a construi rezervoare de stocare, pentru a monta tevi si pentru a pregati demontarea unor parti ale centralei.

O mare parte din munca presupune pomparea unui torent constant de apa in reactoarele distruse si puternic radioactive pentru a le raci. Ulterior, apa iradiata este pompata din centrala si depozitata in rezervoarele care se inmultesc in jurul unitatilor nucleare.

Una dintre cele mai mari provocari este reprezentata de problema depozitarii a milioane de tone de apa radioactiva, spune Akira Ono, managerul sitului. Ono a aratat ca este "profund ingrijorat" ca rezervoarele de stocare vor permite scurgerea apei contaminate in ocean - cum s-a intamplat de multe ori inainte.

Centrala nu a reusit deocamdata sa obtina sprijinul pescarilor locali pentru a da drumul apei tratate in ocean.

Ono estimeaza ca Tepco a finalizat in jur de 10% din munca de curatare a zonei - procesul de dezafectare ar putea dura 30 pana la 40 de ani. Insa o evaluarea clara a procesului si a costurilor finale nu va putea fi facuta pana cand compania nu localizeaza combustibilul, spun expertii.

Zidul de gheata

Tepco construieste cel mai mare zid de gheata din lume pentru a impiedica apele subterane sa patrunda in subsolurile reactoarelor deteriorate si sa fie astfel contaminate radioactiv.

Sugerat initial in 2013 si puternic sustinuta de guvern, zidul a fost finalizat in luna februarie, dupa luni de amanari si intrebari privind eficienta sa. In cursul acestui an, Tepco intentioneaza sa pompeze apa in perete - care seamana cu tubulatura din spatele unui frigider - pentru a incepe procesul de inghetare.

Stoparea patrunderii apei din sol in centrala este vitala, a declarat Arnie Gundersen, un fost inginer nuclear.

"Reactoarele continua sa permita scurgerea de radiatii in apa subterana si, prin urmare, in Oceanul Pacific. Cand Tepco reuseste in sfarsit sa opreasca apa subterana, acesta va fi sfarsitul inceputului", a declarat Gundersen.

Amintim ca in data de 11 martie 2011, la ora locala 14:46 (ora 05:46 GMT / 7:46 ora Romaniei), Japonia a fost zdruncinata de un devastator cutremur de pamant, magnitudinea fiind estimata intre 8,8 si 9,1 grade pe scara Richter, soldat cu 15.881 de morti si 2.660 de persoane date disparute. La aceasrwa care se mai adauga 2.554 de decese din cauza degradarii conditiilor de viata, conform unui bilant oficial dat publicitatii in martie 2013.