China a respins vehement, joi, in Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, criticile aduse de SUA si mai multe tari cu privire la situatia sa in materie de drepturile omului, afirmand ca Statele Unite sunt ipocrite si, totodata, vinovate de crime, inclusiv de violarea si uciderea de civili, relateaza Reuters.

"SUA sunt renumite pentru abuzurile comise in inchisoarea Guantanamo, violenta cu armele de foc este de nestapanit, rasismul este o boala adanc inradacinata", a declarat diplomatul chinez Fu Cong in cadrul Consiliului, folosind un limbaj neobisnuit de taios.

"Statele Unite efectueaza spionaj extern pe scara larga, folosesc drone pentru a ataca civilii nevinovati ai altor tari, trupele lor aflate pe teritoriu strain comit violuri si crime asupra populatiei locale. (De asemenea) comit rapiri in strainatate si folosesc inchisori secrete", a mai spus diplomatul chinez.

Fu a raspuns astfel unei declaratii comune prezentate de Statele Unite si alte 11 tari, care au criticat masurile represive adoptate de China in ce priveste drepturile omului si arestarea de avocati si activisti.

"Aceste actiuni contravin propriilor legi si angajamentele internationale ale Chinei", a spus ambasadorul SUA Keith Harper, care a citit declaratia ce a mai fost sustinuta de Australia, Japonia si noua tari nord-europene.