Razboaiele si haosul din Orientul Mijlociu nu vor lua sfarsit pana cand Arabia Saudita si Iranul nu vor gasi o modalitate "de a imparti vecinatatea" si de a stabili pacea, a declarat joi Barack Obama intr-un interviu pentru revista The Atlantic, conform Reuters.

"Competitia dintre sauditi si iranieni, ce a dus la evolutia razboiului prin intermediari - proxy war - si a haosului din Siria, Irak si Yemen, presupune sa solicitam atat prietenilor nostri, cat si iranienilor, ca trebuie sa gaseasca o cale efectiva pentru a imparti granita si pentru a institui o forma de pace relativa", a spus Obama.

Intr-un interviu amplu pe tema politicii externe, Obama a pus o parte din vina pentru criza din Libia in spatele aliatilor europeni. Libia este cufundata intr-un haos politic dupa revolta din 2011 si se confrunta cu un vacum de securitate si cu evolutia amenintarii Statului Islamic.

"Cand ma intorc si ma intreb ce a mers prost, e loc pentru critici, pentru ca am avut mai multa incredere in europeni, data fiind proximitatea Libiei, sa se implice in ceea ce a urmat", a mai spus Obama. Administratia Obama a retras trupele americane din Irak insa a fost ancorata in conflictele din Orientul Mijlociu de dupa primavara araba. Barack Obama, in ultimul an al sau la Casa Alba, a anuntat ca exista limite pana la care Statele Unite pot impune ordinea in regiune.

"Avem tari ce nu reusesc sa asigure prosperitatea popoarelor lor. Avem una sau mai multe ideologii, violente, extremiste, alimentate prin retelele de socializare" a mai spus acesta. "Avem tari ce au prea putine traditii civice, astfel incat regimurile autocratice incep sa se clatine, singurele principii de organizare fiind cele dogmatice."

Pe tema Siriei, acum aflata in cel de-al 5-lea an de razboi civil, Obama isi apara decizia de a nu lansa atacuri aeriene in zona in 2013, in ciuda ingrijorarilor cu privire la folosirea armelor chimice de catre Bashar al-Assad. Criticii au vazut in acel moment o oportunitate ratata ce ar fi putut aduce sfarsitul razboiului. "Pentru mine, sa apas "butonul de pauza" in acel moment, stiam ca ma va costa din punct de vedere politic", a spus acesta. "Cred ca in final a fost decizia corecta."