Papa Francisc restructureaza "afacerea" sanctificarilor de milioane de euro ale Vaticanului, la cateva luni dupa ce doua scrieri au dezvaluit costurile pentru o beatificare - pas important inspre sanctificare - aproximativ 500.000 de euro, scrie The Guardian.

Noile regulamente, anuntate joi, cauta sa impuna verificari suplimentare si reguli bugetare intr-un proces ce a fost mult timp invaluit in mister. Acestea includ numirea unor administratori, ce vor supraveghea fiecare caz in aprte, si dezvoltarea fondului de solidaritate ce va ajuta la finantarea cazurilor "candidatilor" mai putin cunoscuti.

Vaticanul a anuntat ca se concentreaza in particular pe "faza Romana" a procesului, ce urmareste colectarea initiala de dovezi si pe redactarea unei lucrari ce "poate ajunge si la mii de pagini si care sa contina detalii intime, adunate minutios, legate de viata pamanteana si cariera sfantului propus". Acest proces, dupa cum spune Vaticanul, s-a dovedit a fi unul "extrem de costisitor".

Papa a lansat o comisie in 2013 pentru a investiga administrarea financiara a bisericii. Ancheta a scos in evidenta probleme serioase in cadruldepartamentului Vaticanului ce are scopul de a investiga candidatii pentru sanctificare, cunoscut drept Congregatia pentru Cauzele Sfintilor.

Desi nu se stia la vremea la careanchetei comisiei din 2013, doua carti publicate anul trecut - Avaritia de Emenuele Fittipaldi si Comercianti in Templu de catre Gianluigi Nuzzi - ce au descoperit faptul ca eforturile comisiei de audit pentru zeci de milioane de euro cheltuite de catre corpul de sanctificare au parut ca lipsesc, dupa ce oficialii au anuntat ca nu detin documentatia pentru a-si sustine activitatile.

In cartile lui Fittipaldi si Nuzzi - ce urmeaza sa se infatiseze intr-un proces al Vaticanului pentur publicarea informatiilor confidentiale - se dezvaluie ce procesul sanctificarii a devenit o afacere costisitoare, avand contribuitori externi ce cheltuie sute de mii de euro pentru a grabi procesul.

La aceste cheltuieli, pretul sanctificarii include cadouri de multumire pentru inaltii prelati invitati la festivitati si celebrari tinute in momente cruciale ale procesului, dupa cum scrie Nuzzi.