Apelurile pentru ca atrocitatile impotriva crestinilor si altor minoritati religioase din Orientul Mijlociu sa fie calificate drept genocid se inmultesc, scrie The Guardian. Daca apelurile facute de Parlamentul European, de parlamentari britanici si americani, de Papa Francis si de diferite personalitati vor duce la anuntarea oficiala a genocidului, comunitatea internationala ar trebui sa actioneze.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-unul dintre cele mai recente atacuri, patru calugarite au fost preintre cele 16 persoane ucise vineri intr-un camin pentru batrani infiintat de Maica Tereza in portul yemenit Aden. Victimele au fost incatusate inainte de a fi impuscate in cap, un atac despre care Papa Francisc a spus ca este "diabolic" in slujba de duminica.

Uciderile sunt cele mai multe in zone din Irak si Siria aflate sub controlul Statului Islamic, de unde fug membri ai minoritatilor religioase.

Crestinismul este "pe cale sa dispara din Irak, posibil in urmatorii cinci ani", a avertizat "Aid to the Church in Need", o organizatie caritabila crestina. O alta astfel de organizatie, "Open Doors", estimeaza ca doar 250.000 de crestini au mai ramas in Irak, desi in 1990 erau 1,2 milioane.

Parlamentul European a votat luna trecuta, in unanimitate, o rezolutie ce afirma ca Statul Islamic comite genocid impotriva crestinilor, yazidilor si altor minoritati religioase si etnice.

In Marea Britanie cateva zeci de parlamentari au semnat o motiune formala in care se spune ca "decapitarile, crucificarile, impuscarile, arderile si alte crime, violul si violenta extinsa desfasurate de Statul Islamic impotriva crestinilor si altor minoritati din Siria si Irak pe criterii religioase si etnice ... in mod clar acopera definitia genocidului".

In Statele Unite, Hillary Clinton si-a adaugat vocea acestor apeluri. Cand un alegator a intrebat-o daca ar califica ceea ce se intampla in Orientul Mojlociu este genocid, Clinton a spus: "Da, pentru ca acum avem destule dovezi".

"Exista o campanie, a adaugat ea, tintita in mod deliberat pentru distrugerea nu numai de vieti, ci si pentru exterminarea crestinilor si altor minoritati religioase din Orientul Mijlociu in teritorii controlate de SI.

De asemenea, rezolutii privind acest genocid au fost introduse si in Congresul SUA.

Iar anul trecut, Papa Francisc, vorbind despre Orientul MIjlociu a spus ca "in acest razboi din lumea a treia, ce distruge bucata cu bucata, pe care il vedem acum, are loc o forma de genocid".

Daca este declarat genocidul, comunitatea internationala - care poarta vina colectiva ca nu a recunoscut genocidul rwandez din 1994 cand 800.000 de oameni au fost ucisi in 100 de zile - se va confrunta cu asteptarea morala de a lua masuri pentru oprirea lui si pentru pedepsirea vinovatilor.

Consiliul de securitate al ONU ar fi probabil convocat pentru a trimite problema pentru a fi investigata de o curte penala internationala pentru posibile crime de razboi.

Conventia ONU din 1948 privind prevenirea si pedepsirea infractiunii de genocid prevede ca "genocidul inseamna oricare dintre urmatoarele acte comise cu intentia de a distruge, ca intreg sau partial, un grup national, etnic, rasial sau religios", fiind enumerate uciderile, cauzarea de serioase rani corporale sau mentale, inducerea deliberata de conditii de trai pentru distrugerea grupului ca intreg sau partial, prevenirea nasterilor si transferul fortat de copiii.

Dar unii folosesc cu foarte multa atentie acest cuvant.

Departamentul de Stat al SUA discuta de mai multe luni daca sa califice atacurile SI impotriva minoritatii Yazidis drept genocid si i s-a facut lobby intens pentru a include si crestinii in analizarea situatiei.

Dar nicio decizie nu a fost luata, iar presedintel Barack Obama nu a folosit pana acum cuvantul, desi a scos in evidenta "atrocitatile brutale" comise de Statul Islamic impotriva minoritatilor.