Rusia conduce o campanie pentru "destabilizarea" Germaniei prin intermediul crizei migratorii, folosind in special mass-media pe care o controleaza si importanta comunitate ruso-germana, potrivit serviciilor germane de informatii, citate joi de cotidianul Bild, preluat de AFP.

Vladimir Putin si Angela MerkelFoto: kremlin.ru

Potrivit celui mai citit cotidian din Germania, numarul doi al serviciilor de informatii (BND), Guido Muller si seful serviciilor interne, Hans-Georg Maassen, au vorbit despre tentative tintite ale Rusiei de a "destabiliza Germania", in cadrul unei reuniuni cu parlamentarii.

Aceste servicii sunt in special ingrijorate de "inaltul potential de mobilizare" a celor circa doua milioane de ruso-germani, prin intermediul asociatiilor acestei comunitati.

"Sefii serviciilor secrete au explicat ca guvernul rus foloseste presa de stat de o maniera tintita pentru a discredita guvernul german", arata Bild.

Cazul cel mai marcant a fost inregistrat in ianuarie, cand presa rusa a exploatat intens pretinsul viol caruia i-ar fi cazut victima o adolescenta ruso-germana. In acest caz, au fost acuzat migrantii, iar ministrul afacerilor Externe Serghei Lavrov l-a folosit pentru a critica la scena deschisa Germania, desi tanara a recunoscut ulterior ca a inventat toata povestea.

In realitate, aceasta si-a petrecut noaptea la un prieten. In aceasta perioada, mai multe proteste ale ruso-germanilor au mobilizate sute de persoane.

Un alt exemplu citat de Bild, interviurile difuzate pe larg in Rusia si care citeaza persoane care s-au intors sa traiasca in patria natala, "deoarece Germania nu mai este sigura din cauza refugiatilor", in conditiile in care aceasta tara a primit 1,1 milioane de solicitanti de azil doar in 2015.

In februarie, guvernul german s-a aratat ingrijorat de activitatea "tendentioasa" a presei rusesti dar diplomatia germana a afirmat ca nu stie daca este "pilotata" sau nu de Moscova.

Comunitatea rusa din Germania s-a constituit in special dupa caderea URSS cand cetateni sovietici, in special din Rusia si din Kazahstan, si-au declarat origini germane si au obtinut in consecinta nationalitatea.

Citeste si: