"Ruta balcanica" din sud-estul Europei, principala trecere pentru migranti pentru a ajunge in tarile mai bogate din nordul Europei, va ramane inchisa permanent, a declarat joi ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner ziarului german Die Welt, citat de Agerpres. Miercuri, Macedonia si-a inchis granita cu Grecia pentru imigrantii ilegali dupa Slovenia, Croatia si Serbia, aflate pe drumul spre Austria, care la randul ei a anuntat noi restrictii severe la intrarea migrantilor.

"Pozitia mea este clara: ruta balcanica ramane inchisa si va fi in mod permanent", a declarat Mikl-Leitner ziarului german. Ea a spus ca numai un astfel de "semnal coerent" ii va descuraja pe migranti, dintre care multi fug de razboi si conflicte din Orientul Mijlociu si de mai departe, sa traverseze Marea Mediterana din Turcia pentru a ajunge pe coastele europene, noteaza Reuters.

Ca urmare a inchiderii rutelor, mii de migranti au ramas blocati la granita Greciei cu Macedonia si mai mult de 1.000 sunt blocati intr-o tabara de refugiati pe partea macedoneana a granitei cu Serbia.

"Aceasta alianta a ratiunii a oferit pana acum o contributie decisiva la mentinerea stabilitatii si ordinii pentru oamenii din Europa", a subliniat Mikl-Leitner, facand referire la tarile din Balcani de-a lungul traseului.

La sfarsitul lunii februarie, Austria a declansat ceea ce a devenit un "efect de domino" de restrictii nationale prin impunerea unor cote zilnice pentru numarul de migranti, pentru a limita fluxul lor spre aceasta tara.

Anul trecut, peste 1,5 milioane de migranti au sosit in Europa, declansand dezbateri politice acerbe pe intreg continentul cu privire la modul de a gestiona criza, aminteste Reuters.