Armata americana a anuntat miercuri desfasurarea a trei bombardiere invizibile cu raza lunga de actiune B-2 pentru exercitii in zona Indo-Asia-Pacific, in momentul cand s-au dublat tensiunile in Peninsula Coreea, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Evenimentele recente demonstreaza necesitatea persistenta de a avea o forta aeriana credibila si coerenta in toata regiunea Indo-Asia Pacific", a declarat generalul Lori J.

Robinson, comandantul US Air Force pentru Pacific. Cu toate acestea, responsabilii militari americani au refuzat sa dezvaluie zona precisa unde evolueaza aceste bombardiere capabile sa transporte arme nucleare. US Air Force detine doar douazeci de astfel de aparate. "La fel ca toate avioanele militare in regiune, B-2 au zburat deja si continua sa zboare in spatiul aerian international, in conformitate cu reglementarile internationale", a declarat capitanul Ray Geoffroy, un purtator de cuvant al US Air Force in zona Pacific.

Coreea de Nord a tras joi doua rachete balistice cu raza scurta de actiune in largul coastei sale de est, alimentand tensiunile regionale dupa recentele teste nucleare, a anuntat vecinul ei sud-coreean. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sustinut in aceasta saptamana ca tara sa a reusit sa miniaturizeze focoase nucleare, care pot fi plasate pe o racheta balistica, potrivit agentiei de presa oficiale nord-coreene KCNA.

B-2 (cunoscut de asemenea ca Stealth n.r.), avand forma unei aripi zburatoare, a fost construit de Northrop Grumman. El are o raza de actiune de 6.000 mile marine (11.000 kilometri). US Air Force evalueaza la 1,1 miliarde de dolari (valoare 1998) pretul fiecaruia dintre aceste aparate, aminteste France Presse