Armata rusa a lansat miercuri o licitatie pentru achizitionarea a cinci delfini de lupta destinati peninsulei Crimeea, anexata de Rusia, revenind astfel la o traditie sovietica datand din perioada Razboiului Rece, scrie AFP.

Licitatia, in valoare de 1,75 milioane de ruble (circa 22.400 euro), prevede ca doua femeie si trei masculi sa fie transportati incepand cu 1 august spre un centru de antrenament militar pentru aceste mamifere marine situat in Sevastopol, portul in care se afla Flota ruseasca din Marea Neagra, in Crimeea, potrivit documentelor publicate miercuri pe site-ul guvernului rus.

Delfinii au fost antrenati de URSS si SUA in perioada Razboiului Rece pentru a detecta mine submarine sau alte obiecte suspecte situate in apropierea navelor lor sau in apele lor de coasta.

Ofiterul in retragere Viktor Baranets, care a participat la antrenamentele de delfinilor de lupta in URSS si in spatiul post-sovietic, a explicat ca aceste mamifere au fost folosite in contextul cursei inarmarii intre cele doua superputeri.

"Americanii au inceput inaintea noastra. Cand serviciile sovietice de informatii au aflat ce erau capabili sa faca acesti delfini, in anii 1960, militarii nostri au decis sa se intereseze de chestiune", a afirmat el.

Potrivit lui Baranets, delfinii sovietici erau antrenati in special sa puna explozibili la navele inamice si sa detecteze torpilele abandonate si epavele de pe fundul Marii Negre.

Crimeea, peninsula anexata de Rusia in martie 2014, gazduieste un centru de antrenare a delfinilor din 1965.

Dupa caderea URSS, in 1991, acest centru a fost inchis si delfinii au fost vanduti Iranului, potrivit presei rusesti. Marina ucraineana a redeschis centrul in 2012 dar dupa anexarea peninsulei a trecut sub controlul Moscovei.