Fostul campion mondial la sah, Garry Kasparov, liderul coaliţiei de opozitie "Cealalta Rusie" a declarat miercuri ca intentioneaza sa renunte la alegerile prezidentiale din martie 2008. El a motivat ca ii este imposibil sa gaseasca o sala pana la 18 decembrie, in care sa isi reuneasca sustinatorii, relateaza AFP.

"Campania mea electorala se incheie joi. In toata Moscova, nu am reusit sa gasim o sala in care sa se poata aduna sustinatorii mei", a declarat Kasparov, seful partidului de opozitie Cealalta Rusie.

"Partidul meu nu se lupta pentru putere, ci pentru desfasurarea unor alegeri electorale adevarate", a adaugat fostul campion de sah, care a calificat alegerile parlamentare din 2 decembrie, drept "cele mai incorecte" din "istoria moderna a Rusiei".

Pentru a se putea inscrie la alegerile pentru presedintia Federatiei Ruse, candidatii "independenti" trebuie sa fie sustinuti formal de un "grup de initiativa" format din cel putin 500 de persoane.

Kasparov crede ca nu a putut sa gaseasca o sala pentru a se reunii cu sustinatorii lui, inainte de 18 decembrie, din cauza faptului ca initiativele sale sunt obstructionate de actuala putere. El este nevoit sa gaseasca o sala si sa-si reuneasca grupul inainte de aceasta data.

Garry Kasparov este unul dintre cei mai critici opozanti ai lui Vladimir Putin si al regimului instituit de acesta in Rusia. Campion mondial la Sah din 1985 pana in 1993, Kasparov s-a implicat permanent in politica, el fiind cel care la un pranz din 1989, cu doi ministri francezi, prevestea destramarea Uniunii Sovietice. Kasparov declara atunci ca „in mai putin de un an, nu va mai exista nici un zid”.

In 2005 renunta la sah si infiinteaza Frontul Cetatenesc Unit, afiliat mai nou la coalitia „Cealalta Rusie”. Partidul, cu orientare liberala, si-a anuntat inca de la inceput dorinta sa de a contrapropune un candidat capabil sa-l detroneze pe „tarul” Putin la alegerile din 2008.