Autoritatea finlandeza pentru sectorul nuclear (STUK) a anuntat marti ca efectueaza o ancheta in incercarea de a determina cauza unui varf exceptional de radioactivate generata de Cesiu-137 detectat in Helsinki, dar care nu reprezinta un pericol pentru sanatate, potrivit AFP.

Sefa supravegherii radioactivitatii, Tarja Ikaheimonen, a declarat ca o concentratie de 4.000 microbecquereli pe metru cub de aer de izotop radioactiv de Cesiu-137 a fost masurata in capitala intre 3 si 4 martie.

Este de o mie de ori mai mare decat concentratia normala - "exceptional din punct de vedere al securitatii nucleare" - dar de un milion de ori mai putin decat nivelul la care populatia trebuie sa se puna la adapost, a explicat Ikaheimonen.

Astfel de nivele nu se pot explica decat prin reaparitia ocazionala a unor particule degajate de explozia centralei nucleare de la Cernobil, in 1986.

STUK a precizat ca niciun incident nu a fost semnalat in cele doua centrale nucleare ale tarii, care ar fi provocat un amestec de diverse substante radioactive, ceea ce nu este cazul in prezent.

Cesiu-137 este folosit intr-o serie de alte industrii in afara celei nucleare, in spitale si in centrele de cercetare.

In cele doua zile vizate, vanturile bateau dinstre est si sud-est, deci dintre Rusia si Estonia.