Autoritatile turcesti au prelua controlul agentiei de presa Cihan, potrivit ununi comunicat de presa al Cihan, extinzand astfel reprimarea celor care il sprijina pe clericul musulman Fethullah Gulen, un influent adversar al presedintelui Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Cihan a scris pe site-ul sau luni noapte ca un tribunal din Istanbul va numi un administrator ce va conduce agentia la solicitarea unui procuror, informatia aparand la doar cateva zile dupa ce autoritatile au pus sub tutel judiciara ziarul de opozitie Zaman.

Administrarea judiciara a publicatiei a provocat ingrijorare la nivel international in privinta libertatii presei din Turcia, si a fost subiect de discutie la summit-ul de luni tinut de UE cu Ankara in privinta crizei migratiei.

Ministrul de externe francez a spus ca preluarea controlului ziarului Zaman, cel mai vandut din Turcia, este “inacceptabila” si este impotriva valorilor europene.

Atat Cihan, cat si Zaman, sunt parte a trustului Feza Gazetecilik. Grupul este apropiat de imamul Fethullah Gulen, devenit inamicul numarul 1 al lui Erdogan, dupa izbucnirea unui rasunator scandal de coruptie la finele lui 2013.

Erdogan il acuza pe Gulen de conspiratie pentru rasturnarea guvernului prin realizarea unei retele de suporteri in justitie, politie si media.

Politia turca a dispersat sambata, la Istanbul, utilizand gaze lacrimogene si tunuri cu apa, aproape 500 de manifestantiadunati in fata sediului ziarului de opozitie Zaman, plasat sub tutela judiciara si incercuit in cursul noptii de catre fortele de ordine.

Cotidianul turc a aparut duminica la chioscuri cu o linie editoriala complet schimbata, devenita acum favorabila executivului si presedintelui tarii, islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdoga