Comertul exterior al Chinei s-a contractat mai mult decat se astepta luna trecuta, acesta fiind doar ultimul indiciu al scaderii comertului global si al cererii letargice interne pentru materii prime, in conditiile in care economia tarii incetineste, scrie Financial Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Exporturile au cazut cu 25,4% in februarie fata e aceeasi luna din 2015, cel mai mare declin lunar de la inceputul lui 2009. Importurile au scazut cu 13,8%, mai putin decat corectia de 18,8% din ianuarie.

“Nu ma astept la date comerciale optimiste in martie, iar atunci vom putea compara primul trimestru din 2016 cu aceeasi perioada de anul trecut, ceea ce ar trebui sa ne ofera o imagine mai clara a faptului ca schimburile comerciale au fost slabe nu din cauza vacantei (de Anul Nou chinezesc, ce a picat mai devreme anul acesta nota. red) ci pentru ca cererea globala nu si-a revenit, asa cum se astepta”, a spus Iris Pang, economist Natixis.

Surplusul comercial al Chinei a coborat la 32,6 mld. dolari, fata de recordul istoric de 63,3 mld.$ in ianuarie.

Surplusul comercial - datorat in principal caderii preturilor materiilor prime importate - era unul din punctele pozitive din balanta de plati a Chinei anul trecut, ajutand la compensarea scaderilor fara precedent din investitii si servicii.