In fata unei Europe in continuare divizate, Turcia a ridicat luni miza si a cerut inca trei miliarde de euro pentru a stopa fluxul neintrerupt de migranti care vin spre Uniunea Europeana, acceptand in schimb readmisii masive, inclusiv in cazul refugiatilor sirieni, scrie AFP.

UPDATE 03:00 Uniunea Europeana si-a acordat termen pana la urmatorul summit, prevazut pe 17 si 18 martie la Bruxelles, pentru "a stabili detaliile" in vederea unui nou acord cu Turcia cu scopul de a opri afluxul de migranti, a anuntat pe Twitter in cursul noptii de luni spre marti premierul luxemburghez, Xavier Bettel, citat de AFP.

"Acesti bani in plus vor necesita proceduri bugetare aditionale. Parlamentul European este pregatit sa accelereze procedurile", a afirmat luni presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, in marja summitului UE-Turcia, care se desfasoara la Bruxelles.

Potrivit unui draft al concluziilor summitului, obtinut de Reuters, UE se angajeaza in schimb sa deschida noi capitole de negociere in ceea ce priveste aderarea Turciei la blocul comunitar si sa accelereze procedurile pentru eliminarea vizei pentru cetatenii turci din iunie 2016.

Decise sa faca front comun pentru a obtine respectarea promisiunilor facute de Turcia, cei 28 de lideri europeni si-au aratat insa din nou diviziunile, in cadrul acestui summit extraordinar.

Turcia a decis sa isi promoveze interesele. "Exista o noua propunere" pe masa negocierilor, a anuntat un purtator de cuvant al Turciei, in marja unui "dejun de lucru" al celor 28 impreuna cu premierul turc, Ahmet Davutoglu.

Potrivit unui diplomat european, Ankara ar fi pregatita sa accelereze un acord de readmisie, care prevede ca prelua din 1 iunie migrantii "economici" din Europa, pentru a-i expulza in tarile de origine. Turcia ar fi chiar dispusa sa mearga mai departe.

Readmisia migrantilor

"Ceea ce schimba potential jocul este angajamentul Turciei de a prelua nu doar migrantii ilegali, dai si refugiatii sirieni. Am spus ca pentru fiecare sirian pe care il vor prelua, vom instala un sirian" in UE, aducandu-l direct, pe cale legala, de pe teritoriul turc.

In schimb, Turcia cere o anvelopa suplimentara de trei miliarde de euro pana in 2018, in plus fata de cele trei miliarde promise deja pentru a favoriza primirea si integrarea celor 2,7 milioane de refugiati sirieni aflati pe solul sau.

In fine, Turcia spersa sa obtina din iunie un regim fara vize pentru cetatenii sai, care trebuia introdus pana acum cel mai devreme in toamna, si sa deschida rapid negocierile privind noi capitole de aderare la UE.

Cei 28 si Davutoglu urmeaza sa reuneasca din nou pentru discutii, intr-un climat crispat de recenta punere sub administrare judiciara a cotidianului de opozitie Zaman.

Ankara incheiase la finele lui noiembrie un "plan de actiune" cu UE pentru a stopa migrantii care parasesc cu miile coasta anatoliana cu destinatia Grecia, inasprind in special lupta impotriva calauzelor.

In conditiile in care negocierile cu Turcia se complica, o disputa a izbucnit in cadrul blocului european in ceea ce priveste ruta migratorie a Balcanilor, pe care au luat calea anul trecut peste 850.000 de migranti.

Soarta rutei Balcanilor, incerta

Declaratia finala a summitului ar fi trebuit sa mentioneze ca "aceasta ruta este de acum inchisa", dar Germania si-a exprimat puternicele rezerve pentru a nu aviza decizii unilaterale ale unor tari din Europa centrala si de est de a bloca granitele pentru a stopa sosirea migrantilor. O reformulare a acestei declaratii este in curs.

In urma acestor restrictii, peste 30.000 de migranti sunt in prezent blocati in conditii foarte proaste in Grecia.

Angela Merkel a renuntat in ultimele luni la politica de deschidere fata de migranti, insistand acum pe necesitatea unei granite greco-turce mai ermetica si pentru o solutie europeana coordonata, cu sprijinul masiv al Greciei.

Criza migratorie, care ameninta chiar existenta UE, in ochii unora, a pus in discutie si unul dintre principiile de baza ale Europei: libera circulatie in cadrul spatiului Schengen.

Comisia Europeana a cerut recent ca toate controalele de granita in interiorul spatiului Schengen, reintroduse temporar in opt tari, sa dispara pana la finele anului.

Dar acest lucru ar presupune ca fluxul de migranti sa se reduca sensibil, in conditiile in care intre 15.000 si 20.000 de migranti continua sa soseasca in fiecare saptamana din Grecia pe insulele grecesti, mai putin decat in toamna, dar inca foarte multi, potrivit liderilor europeni, care se tem de un nou flux.