Premierul grec Alexis Tsipras a cerut din nou, duminica, transferul "urgent" al miilor de refugiati aflati in prezent pe teritoriul Greciei in alte tari ale Uniunii Europene, in ajunul unui summit extraordinar UE-Turcia la Bruxelles, dedicat crizei migrantilor, anunta AFP.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

"Lansarea imediata a unei proceduri fiabile care sa permita transferul migrantilor din tara noastra catre alte state UE reprezinta o urgenta absoluta. Asta vom incerca sa obtinem luni la Bruxelles", a declarat Alexis Tsipras.

Zeci de mii de migranti - aproape 30.000, potrivit lui Tsipras - sunt blocati in Grecia in conditii mizere din cauza restrictiilor impuse de cateva tari de pe asa-numita "ruta balcanica", printre care Macedonia vecina.

"Turcia este singura tara care a pus in practica deciziile si isi asuma responsabilitatile decise de comun acord de tarile de pe ruta balcanica in luna octombrie", a sustinut premierul grec.

Macedonia a introdus, duminica, masuri suplimentare la frontiera cu Grecia, permitand doar tranzitul refugiatilor care vin din zone unde in mod clar este razboi.

Aproximativ 13.000 de migranti se inghesuiau sambata la frontiera dintre Grecia si Macedonia, in conditii de igiena deplorabile, cu numai doua zile inaintea summit-ului UE-Turcia considerat crucial pentru o reglementare a crizei refugiatilor.