Prim-ministrul italian Matteo Renzi a respins duminica ideea sugerata de ambasadorul Statelor Unite la Roma cum ca Italia ar putea trimite pana la 5000 de trupe in Libia, spunand ca nu se intrunesc conditiile pentru o interventie militara in fosta colonie italiana, scrie Reuters.

Renzi a facut declaratiile in cadrul unui talk-show televizat in ziua in care 2 ostatici italieni eliberati in Libia se intorceau acasa. Alti doi italieni tinuti captivi in aceeasi perioada ar fi fost omorati de militantii ISIS.

"Atata timp cat sunt prim-ministrul, Italia nu va porni intr-o invazie in Libia cu 5000 de oameni", a declarat Renzi pentru Canale 5.

Acesta raspundea ambassadorului american in Italia, John Phillips, ce a spus vineri, pentru ziarul Corriere della Sera, ca Roma ar putea trimite pana la 5000 de trupe.

"Trebuie sa facem Tripoli sigur si sa asiguram ca Statul Islamic nu mai este liber sa atace", a spus Phillips.

Roma incearca impreuna cu celelalte puteri vestice si ONU sa convinga cele doua guverne rivale din Libia sa creeze o singura coalitie si sa se concentreze pe combaterea prezentei Statului Islamic.

Intre timp, SUA a lansat atacuri aeriene tintind locatii ale ISIS in Libia, iar Franta au trimis zboruri de supraveghere. Trupele speciale americane, franceze si britanice se afla deja in tara, anunta oficialii si media.

Italia a anuntat ca a trimis in jur de 40 de agenti ai serviciilor secrete in Libia saptamaniile trecute, alaturi de alti 50 de agenti ai fortelor speciale.

Cu toate acestea, Roma rezista presiunilor de a permite avioanelor si dronelor armata stationate pe teritoriul sau sa inceapa atacurile impotriva militantilor ISIS din Libia. Incearca de asemena sa isi convinga aliatii sa limiteze actiunile ostile pana cand se stabileste un singur guvern, care va cere ajutor international in acest sens.

"Daca este nevoie de o interventie, Italia nu va da inapoi. Insa astazi nu este vorba de asa ceva. Ideea de a trimite 5000 de soldati nu e pe masa", a spus Renzi.

Cei doi ostatici eliberati si compatriotii lor executati erau angajati ai companiei italiene de constructii Bonatti, fiind capturati in iulie, anul trecut, in apropierea orasului Sabratha.

Gino Pollicardo si Filippo Calcagno au aterizat duminica pe aeroportul militar din Roma. Conform unui purtator de cuvant al fortelor de securitate libiene din Sabratha, cei doi au fost eliberati vineri, in timpul unui raid al autoritatilor. Ceilalti 2 captivi, Salvatore Failla si Fausto Piano au fost impuscati miercuri de catre militantii ISIS cu putin timp inainte ca fortele libiene sa atace locatia.

Cu toate acestea, presa italiana a anuntat ca cei doi ostatici eliberati au declarat magistratilor intr-o audiere de 6 ore ca au fost rapiti de o banda ce nu avea legaturi directe cu ISIS.