Grecia ar putea sa-si plateasca datoriile prin gazduirea de centre de deportare, oferind Europei o alta varianta de rezolvare a crizei migrantilor, a spus duminica presedintele ceh Milos Zeman, potrivit Reuters.

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

Intr-un interviu pentru televiziunea ceha Prima, Zeman a spus ca ideea i-a fost sugerata de unul dintere consilierii sai si a spus ca este „o idee originala prin care se omoara doua pasari cu o singura piatra”.

„Centrele de detentie ar fi construite pe insulele grecesti de unde migrantii din Europa ar fi deportati... iar Grecia, prin intretinerea acestor centre de detentie, ar plati datoria externa, altfel de necolectat”, a declarat el.

UE va tine luni un summit cu Turcia luni pe tema crizei migrantilor. Germania a spus ca gasirea de modalitati prin care Grecia, principalul punct de intrare in Europa pentru refugiati, va fi o prioritate.

Zeman are puteri limitate in privinta implementarea de politici, dar s-a exprimat adesea in problema migrantilor. El a spus ca integrarea comunitatilor musulmane este „practic imposibila” si a catalogat influxul drept o „invazie organizata”.

Ministerul de externe de la Atena a refuzat sa comenteze declaratiile lui Zeman.

Premierul elen Alexis Tsipras a izbucnit duminica la adresa restrictiilor de la frontiera ce au dus la blocarea a zeci de mii de refugiati la granite.

Tsipras a precizat ca Atena va face presiuni la summitul de luni pentru solidaritate si pentru impartirea corecta a refugiatilor.

Premierul elen a acuzat Austria si tarile balcanice ca „ruineaza Europa” prin incetinirea fluxului de migranti si refugiati ce pleaca prin nordul Greciei, unde circa 30.000 sunt acum blocati, asteptand ca Macedonia sa-si redeschida frontiera, pentru a-si relua drumul spre Germania.