Un vot britanic pentru parasirea UE ar vatama economia Regatului, a Europei si pe cea mondiala, a spus ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, intr-un interviu pentru BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un Brexit dupa referendumul din 23 iuni ar zgudui Uniunea prin ruperea celui mai mare centru financiar si a celei de-a doua economii ca marime, scrie Reuters.

„Am avea ani cu cele mai dificile negocieri, care ar fi foarte dificile si pentru UE. Si timp de mai multi ani, am avea o asemenea nesiguranta, ca ar fi o adevarata otrava pentru economia din UK, continentul european si, de asemenea, pentru economia globala”, a spus Schaeuble.

Inaltul oficial german a declarat ca Marea Britanie va putea in continuare sa faca comert cu UE dupa parasirea ei, dar nu va putea beneficia de avantajul accesului la piata unica a blocului comunitar fara a accepta libera miscare a cetatenilor UE sa fara a contribui la bugetul Uniunii.

El a respins insa ideea ca Marea Britanie ar putea urma modelul unor tari precum Norvegia, care accepta libera miscare a cetatenilor, plateste contributii la bugetele UE si aplica regulile pietei unice fara sa aiba dreptul sa voteze in privinta lor.

„Chiar nu vad de ce UK ar fi interesata sa stea in cadrul pietei unice fara a putea sa ia decizii in privinta ei. Chiar nu are sens”, a apreciat Schaeuble.

Ministrul german de finante ar spus ca Brexitul fi o „catastrofa”, dar si ca, desi UE ar fi mai slaba fara Marea Britanie, „nu s-ar sinucide”.