Programul spatial chinez intentioneaza sa trimita un vehicul care sa aterizeze pe Marte in 2021, cand se vor implini 100 de ani de la infiintarea Partidului Comunist Chinez (PCC), a declarat unul dintre responsabilii acestui tip de misiuni, comandantul Ye Peijian, pentru cotidianul oficial Global Times, relateaza sambata agentia EFE, citata de Agerpres.

Prototip al primei sonde martiene a Chinei, prezentat in noiembrie 2015Foto: Captura YouTube

Potrivit declaratiilor lui Ye, care a condus mai multe misiuni chineze pe Luna, explorarea planetei Marte va incepe cu lansarea unei sonde, in 2020, care, dupa cateva luni de zbor, va atinge suprafata planetei rosii in preajma datei fondarii PCC, 1 iulie 1921.

"Daca misiunea va avea succes, atunci ar fi un dar (pentru PCC) din partea lucratorilor din domeniul aerospatial", a spus Ye, care a subliniat ca, pentru realizarea unei aterizari pe Marte, se va tine cont de experienta acumulata de tehnologia spatiala chineza in cele trei misiuni pe Luna (2007, 2010 si 2013).

In noiembrie 2015 au fost prezentate public, la un targ industrial din Shanghai, prototipuri ale primei sonde martiene a Chinei si ale primului robot de explorare a suprafetei planetei rosii. In noiembrie 2011, China, in colaborare cu Rusia, a incercat sa trimita o sonda pe Marte, Yinghuo 1, insa sonda, lansata de la baza kazaha Baikonur, nu a reusit sa iasa de pe orbita terestra si s-a dezintegrat, cazand in Oceanul Pacific doua luni mai tarziu.