Premierul spaniol in exercitiu, Mariano Rajoy, liderul Partidului Popular (PP, centru-dreapta), le-a cerut sambata socialistilor sa-i permita sa formeze guvernul, dupa ce vineri Camera Deputatilor a votat pentru a doua oara impotriva investiturii liderului lor, Pedro Sanchez, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Mariano RajoyFoto: Agerpres/AP

Potrivit Constitutiei spaniole, dat fiind ca un candidat la postul de prim-ministru a fost respins in doua randuri de deputati, regele Felipe al VI-lea urmeaza sa propuna sefia guvernului altor aspiranti in termen de maximum doua luni. Odata incheiata si aceasta perioada, daca nu se reuseste formarea unui nou executiv, vor fi convocate noi alegeri.

Aflat la Salamanca la o intalnire a partidului sau, Rajoy, care a ajuns la putere in decembrie 2011, a profitat de ocazie pentru a explica de ce nu l-a sprijinit pe Sanchez la votul din Camera. "Cum sa le explic eu celor 7,3 milioane de alegatori ai nostri ca am de gand sa-l sustin la postul de presedinte (al guvernului) pe cel care a pierdut alegerile si, in plus, vrea sa distruga tot ceea ce am construit noi in acesti patru ani?", s-a intrebat retoric liderul conservator.