"Ne-au exclus a doua oara de la alegeri", a declarat Renato Usatii, seful Partidului Nostru si lider in sondajele de opinie din Republica Moldova, potrivitAgora.md. Desi a anulat vineri modificarile referitoare la modalitatea de alegere a presedintelui R. Moldova, Curtea a lasat in vigoare prevederile cu referire la varsta presedintelui, schimbate in 2000 prin acelasi proiect de lege, si anume majorarea varstei minime de la 35 la 40 de ani.

Renato UsatiiFoto: Captura YouTube

Ultima prevedere il afecteaza direct pe Usatii, care are 37 de ani.

"Astazi a fost un viol in public al Constitutiei. Nu inteleg de ce se bucura unii politicieni atunci cand mai multi cetateni ai Romaniei din CC, la ordinul lui Plahotniuc anuleaza legea in baza careia Moldova a functionat ultimii 16 ani", a comentat Usatii pe Facebook.

"Ce o sa ziceti poporului cand aceeasi judecatori anuleaza declaratia independentei. Si apropo, partenerii de proteste inca doresc alegeri anticipate?", a acuzat primarul de la Balti.

Spre final, liderul Partidului Nostru a adaugat: "Astazi ne-au exclus a doua oara de la alegeri", facand referire la excluderea din cadrul alegerilor din 30 noiembrie 2014, cand Partidul Patria a fost exclus cu cateva zile inainte de alegerile anticipate.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a declarat vineri neconstitutionale mai multe modificari la Legea suprema, efectuate in anul 2000, inclusiv cea care prevede ca presedintele tari este ales de catre Parlament.

Potrivit deciziei, poate fi ales presedintele Republicii Moldova cetateanul cu drept de vot, "care are 40 de ani impliniti, a locuit sau locuiește permanent în Republica Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat"

Un sondaj din noiembrie 2015 arata ca, la acel moment, cei mai multi alegatori de peste Prut au spus ca l-ar vota presedinte al Moldovei pe Renato Usatii.

Potrivit sondajului citat, 17,8% ar vota pentru Renato Usatii. 15,5% l-ar alege pe Igor Dodon ca sef al statului, iar 13,3% o vad la sefia tarii pe Maia Sandu.