Fortele navale americane au trimis un portavion si cinci nave militare de escorta in Marea Chinei de Sud, pe fondul tensiunilor cu Administratia din China, anunta oficiali din cadrul Pentagonului, potrivit Fox News, citata de Mediafax.

Portavion americanFoto: US Navy

Potrivit ziarului The Navy Times, portavionul USS John C. Stennis, insotit de doua distrugatoare si trei crucisatoare au fost trimise in Marea Chinei de Sud.

"Trimiterea navelor militare este un semnal adresat Chinei ca Statele Unite vor continua sa aplice principiul libertatii de navigatie chiar daca China va continua militarizarea insulelor", au declarat oficiali de la Pentagon.

In apropierea grupului naval se afla si nava de comanda USS Blue Ridge, care se indreapta spre Filipine.

Statele Unite au intensificat recent patrulele navale in Marea Chinei de Sud, invocand respectarea principiului "libertatii de navigatie".

In replica, Administratia de la Beijing sustine ca are nevoie de armament in Marea Chinei de Sud din cauza "procesului de militarizare" lansat de Statele Unite.

In octombrie 2015, Statele Unite au trimis o nava militara in apropierea unei insule artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, manevra avand rolul de a contesta revendicarile teritoriale ale Beijingului. Distrugatorul USS Lassen, apartinand Fortelor Navale americane, s-a apropiat la 22 de kilometri de Insula Spratly, la limita apelor teritoriale revendicate de China. Trimiterea navei militare americane a avut rolul de a contesta revendicarile teritoriale ale Beijingului intr-o zona revendicata de China, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan si Vietnam. Fortele navale chineze au urmarit si au transmis avertismente distrugatorului american, a anuntat Guvernul de la Beijing, atragand atentia ca armata chineza va raspunde "provocarilor" Statelor Unite.