Presedintele sarb Tomislav Nikolic a dizolvat Parlamentul tarii, vineri, si a convocat alegeri anticipate pe 24 aprilie, in contextul in care conservatorii de la putere incearca sa-si consolideze pozitia pe fondul problemelor economice si a tensiunilor create de miile de imigranti din tara.

Nikolic a declarat ca a semnat, vineri, decretul pentru organizarea alegerilor anticipate, adaugand ca doreste coalitiei de la guvernare condusa de Partidul Progresist sarb si de premierul Aleksandar Vucic sa castige alegerile, convocate cu doi ani inainte de data la care erau programate, relateaza agentia de presa AP, citata de Mediafax.

Vucic, un fost ultranationalist care s-a declarat, ulterior, in favoarea reformelor UE, a declarat ca alegerile anticipate sunt necesare pentru ca un nou cabinet, in baza unui nou mandat, sa creeze si sa implementeze reformele de care are nevoie Serbia pentru a deveni un stat membru al Uniunii Europene.

Majoritatea sondajelor estimeaza ca populistii lui Vucic vor obtine detasat voturile necesare, in conditiile in care opozitia pro-occidentala se confrunta cu diviziuni interne prea mari pentru a reprezenta o amenintare serioasa.

Cu ocazia alegerilor anticipate, se asteapta candidatura gruparilor de extrema-dreapta, proruse, care nu au reusit sa participe la ultimele alegeri parlamentare din 2014.

"Opozitia nu are nicio intentie de a crea reforme", a explicat Vucic, adaugand ca "s-ar putea intampla lucruri grave daca guvernul actual va pierde sustinerea cetatenilor".

Circa un milion de imigranti au trecut prin Serbia in 2015 pentru a ajunge in tari din vestul Europei precum Germania care se confrunta cu cel mai mare numar de imigranti de pe continent.

Formatiunile politice de extrema-dreapta au criticat felul in care guvernul sarb a gestionat criza imigrantilor pe teritoriul tarii, solicitand masuri si mai dure impotriva extracomunitarilor.

Partidele ultranationaliste au solicitat, de asemenea, ca Serbia sa renunte la planurile de aderare in UE si sa creeze legaturi mai stranse cu Rusia.

Gruparile politice proruse au solicitat ca un referendum pe tema aderarii Serbiei la NATO, miscare pe care multi cetateni o dezaproba, sa fie organizat in aceeasi zi cu alegerile anticipate. Dar Vucic a explicat ca un astfel de referendum nu este necesar, intrucat Sebia este un stat militar neutru si nu va face parte din nicio alianta militara.