Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, pentru care parchetul rus a cerut 23 de ani de inchisoare sub acuzatia de ucidere a doi ziaristi in estul separatist al Ucrainei, a intrat in greva a foamei si a setei, a anuntat joi avocatul sau, citat de AFP.

"Parchetul rus a anuntat brusc data procesului pentru 9 martie si nu i-a dat dreptul Nadiei Savcenko la o ultima declaratie (...) In semn de protest, ea a anuntat incepand de azi o greva a foamei si a setei", a declarat Nikolai Polosov.

"Maine dimineata, o vom vizita in inchisoare si vom face totul pentru a o convinge sa nu o faca deoarece nimeni nu poate supravietui" fara sa manance si sa bea apa "decat cinci zile maxim", a adaugat Polosov.

"Nadia Savtcenko este o femeie de cuvant si daca a promis ceva, se tine de cuvant", a adaugat acesta, exprimandu-si temerea ca tanara femeie nu va supravietui pana in 9 martie, data reluarii procesului sau, la capatul caruia aceasta trebuie sa se pronunte pentru ultima oara, inainte ca tribunalul sa se retraga pentru a delibera.

Nadia Savcenko a mai fost in greva foamei in martie 2015, timp de 80 de zile, pentru a protesta fata de detentia sa, dar este pentru prima oara cand intra in greva setei.

Pilotul ucrainean este acuzat ca a transmis armatei Kievului pozitia a doi ziaristi rusi ucisi de un tir de mortier in estul Ucrainei in vara lui 2014.

Arestata la inceputul lui iulie 2014 pe teritoriul rus, sustine Mosova, Savcenko ii acuza pe rebelii pro-rusi ca au capturat-o pe teritoriul ucrainean si au predat-o autoritatilor ruse.

"Sunt nevinovata. Vina mea nu a fost dovedita si nu poate fi dovedita", a spus ea, in timpul audierilor. "Nu ati reusit sa ma infrangeti si nu veti reusi niciodata", subliniat ea, miercuri.