Gruparea jihadista Stat Islamic castiga milioane de dolari speculand pe pietele valutare banii furati din bancile din Mosul, scrie The Daily Telegraph.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Gruparea terorista ar obtine pana la 20 de milioane lunar dupa ce tranzactioneaza dolarii furati pe pietele din Orienul Mijlociu.

Aceste profituri enorme obtinute prin speculatiile pe valute sunt transferati inapoi prin intermediul autoritatilor financiare din Irak si Iordania, potrivit afirmatiilor facute miercuri in cadrul unei subcomisii parlamentare britanice.

Implicarea SI in criminalitatea gulerelor albe ale speculatiilor valutare a devenit o sursa majora de venituri, alaturi de traficul cu petrol si extorcarea populatiei care traieste in regiunile controlate de gruparea jihadista.

Detalii despre aceste operatiuni au fost prezentate in cadrul unei audieri a subcomisiei pentru Afaceri externe convocata pentru a examina rolul Marii Britanii in finantarea SI.

In cadrul acestei audieri s-a afirmat ca responsabilii financiari ai SI opereaza pe bursele internatinonale folosind banii furat in 2014, cand au cucerit Mosul, unde gruparea terorista a pus mana pe o suma estimata la 429 milioane de dolari din banca centrala a orasului irakian.

De asemenea, au folosit banii "sifonati" de la pensiile platite inca de guvernul irakian civililor care locuiesc in acest oras.

Detaliile au fost oferite de John Baron, presedintele sub-comitetului, care a incercat sa stabileasca daca guvernul britanic actineaza adecvat pentru a taia sursele de finantare ale Statului Islamic.

"Banii pe care SI i-a furat, alaturi de cei sifonati din plata pensiilor, sunt deturnati spre bancile iordaniene si adusi inapoi in sistem via Bagdad", a spus acesta.

Banii revin la SI prin trasferuri "hawala", un sistem nereglementat de transfer de bani prin care platile cash sunt efectuate de agenti dintr-o tara dupa ce o suma similara a fost prezentata ca garantie intr-o alta tara.

Tobias Ellwood, un reprezentat al Foreign Office, a admis in fata comisiei ca exista o anumita "porozitate" in sistemul financiar local dar a precizat ca se lucreaza in prezent la stoparea acesteia.

In decembrie, banca centrala irakiana a interzis accesul la sistemul bilunar de licitatii de dolari pentru 142 de case de schimb valutar pe care SUA le suspecta ca trasfera fonduri pentru Statul Islamic.

Ellwood a subliniat insa ca Irakul ar fi putut "actiona mai rapid" in aceasta speta. Intrebat daca decizii similare au fost adoptate in Iordania, oficialul Ministerului britanic de externe a mentionat ca nu detine informatii in acest sens.

In opinia acestuia, speculatiile pe piata valutara reprezinta "o parte semnificativa" in veniturile SI, dar suma de 20 de milioane lunar este excesiva.