Armata SUA si-a anuntat in cursul acestei saptamani intentia de a-si echipa militarii cu arme laser incepand din 2023, potrivit Direct Matin.fr, citat de Agerpres.

Mary J.Miller , secretar adjunct insarcinat cu cercetarea si dezvoltarea in cadrul armatei americane, a indicat ca aceste arme cu 'energie dirijata' sunt aproape finalizate. Astfel de arme cu laser ar putea contracara rachete, mortiere si chiar drone.

Dar inainte de a ajunge in mainile soldatilor, armata prevede o indelungata etapa de testare, in special in medii operationale. 'Trebuie sa ne asiguram ca laserele functioneaza folosindu-le pe diferite distante si impotriva unor amenintari diverse', a explicat Mary J.Miller. Inginerii vor sa stie 'capacitatile complete' ale laserelor, astfel incat armata sa poata avea incredere in aceste arme ale viitorului, a mai adaugat ea.

Tehnologia laser se afla de mult timp in centrul cercetarilor fortelor americane. US Force Air dezvolta, de asemenea, proiectile cu laser pentru echiparea avioanelor sale de vanatoare catre anul 2020. Aflate deja in etapa testarilor, aceste proiectile permit distrugerea de rachete, drone si chiar avioane inamice.