Ministrul belgian de externe Didier Reynders si-a exprimat miercuri sustinerea ca avioanele de lupta belgiene care participa la coalitia condusa de SUA impotriva organizatiei Stat Islamic sa-si extinda loviturile si pe teritoriul Siriei, informeaza AFP.

Belgia participa la aceasta coalitie cu sase avioane de lupta F-16, alternativ cu cele ale Olandei. Avioanele belgiene, desfasurate din octombrie 2014 pana la sfarsitul lunii iunie 2015 in Irak, urmeaza sa-si reia misiunea in iulie, anunta Agerpres.

Haga a decis recent sa-ti extinda loviturile in Siria, ca raspuns la solicitarea facuta de Statele Unite partenerilor lor de a depune mai multe eforturi pentru a-si intensifica lupta impotriva gruparilor jihadiste, incepand cu SI.

"Cred ca nu ne putem limita efectiv actiunile in Irak fara sa continuam aceste actiuni dincolo de granita (siriana) atunci cand grupurile teroriste trec frontiera. Olandezii au luat deja aceasta decizie, danezii de asemenea, cred ca avem aceeasi logica", a declarat Didier Reynders, intrebat de radioul privat Bel-RTL.

"Am sprijinit deja operatiunile portavionului francez Charles-de-Gaulle in Marea Mediterana. Vom dezbate aceasta chestiune in parlament, am vazut ca parlamentarii doresc sa mergem chiar mai departe, in Libia", a adaugat seful diplomatiei belgiene.

Potrivit agentiei Belga, ministrul american al apararii Ashton Carter a incurajat guvernul belgian sa actioneze 'si in Siria', intr-o scrisoare trimisa recent omologului sau belgian Steven Vandeput.