Trei statuete mesopotamiene, gasite intr-un centru pentru migranti din Slovenia
Descoperirea acestor statuete de alabastru a fost facuta inca din toamna, insa nu a fost divulgata mai devreme intrucat Departamentul pentru antichitati din cadrul Muzeului national din Slovenia trebuia mai intai sa le expertizeze, a precizat politia.
"Aceste obiecte s-au dovedit autentice, potrivit Muzeului, dosarul releva un trafic de bunuri culturale", a indicat un purtator de cuvant al politiei, Miran Sadl, pentru AFP.
Un expert al Muzeului, Peter Turk, a estimat ca cele trei statuete au circa 5.000 de ani si provin probabil dintr-un templu antic din Siria sau Irak, unde prosperau atunci civilizatiile sumeriene.
"Avand in vedere ca acestea nu au niciun semn de identificare sau de inventar, credem ca provin din sapaturi ilegale", a mai declarat purtatorul de cuvant al politiei, miercuri, pentru postul public de radio sloven.
UNESCO a denuntat in septembrie anul trecut ca in Siria si in Irak, tari bogate in vestigii antice, are loc un furt arheologic pe scara larga, destinat in principal finantarii jihadismului.
Statuetele au fost descoperite pe 4 noiembrie, abandonate intr-un cort din centrul pentru migranti din Gruskovje, la frontiera cu Croatia, unde migranti provenind din Orientul Mijlociu erau inregistrati.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă