Imigrantii nu au dreptul de a-si alege tara in care sa solicite azil si nu pot impune statului respectiv sa le acorde acest statut, a declarat Angela Merkel, cancelarul german, dupa intalnirea cu premierul croat, Tihomir Oreskovic, din Berlin, potrivit Deutsche Welle, citat de Mediafax.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

Cancelarul german a solicitat ca UE sa reinstaleze zona de libera-circulatie Schengen, care se confrunta cu restrictii din ce in ce mai mari, in contextul in care tot mai multe state, mai ales cele balcanice, restrictioneaza accesul imigrantilor pe teritoriile lor.

Merkel a pledat pentru gasirea unor solutii comune privind criza imigrantilor din Grecia, unde se afla circa 50.000 de extracomunitari, iar 10.000 sunt blocati la granita cu Macedonia.

"Nu este prevazut niciun drept in cazul refugiatilor care sa le permita sa declare: ￯Vreau sa primesc statut de azilant intr-un anumit stat UE", a spus Merkel.

Anul trecut, in Germania, au fost inregistrati 1,1 milioane de solicitanti de azil.

Intrebata daca autoritatile germane intentioneaza sa intervina in gestionarea crizei de la frontiera greco-macedoneana, cancelarul german a explicat ca cele doua situatii nu sunt comparabile, aducand in discutie eforturile intreprinse de UE in situatia din Grecia.

Merkel a indemnat autoritatile din Grecia sa protejeze frontierele tarii, solicitand si celorlalte state UE sa accepte nou-venitii in baza sistemului de cote obligatorii de imigranti aprobat de UE care prevede repartizarea a 160.000 de extracomunitari in statele membre.