Dezmembrarea unei parti a Junglei din Calais, tabara franceza unde sunt masati migrantii care vor sa ajunga in Marea Britanie, a fost reluata marti, intr-o atmosfera tensionata, dupa confruntarile din ziua precedenta, pe fondul restrictiilor impuse de mai multe tari europene care au condus la blocarea a mii de refugiati, intr-o criza devenita globala, scrie AFP.

Aceasta criza migratorie, cea mai grava din Europa de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, starneste ingrijorari pana in Statele Unite, aflate sub o presiune in crestere pentru a prelua fraiele unei reglementari mondiale de urgenta a crizei refugiatilor sirieni, cu riscul, avertizeaza expertii, de a vedea prabusindu-se mai multe tari din Orientul Mijlociu si din Uniunea Europeana.

Lucrarile de dezmembrare partiala a Junglei din Calais (nord), punct de regrupare de decenii a migrantilor, in special sirieni, afgani si sudanezi, erau din nou insotite de un important dispozitiv al fortelor de ordine, dupa un demaraj tensionat in urma cu o zi.

Luni seara, 150 de migranti, unii dintre ei inarmati cu bare de fier, au luat cu asalt vehiculele care mergeau spre Anglia inainte de a fi dispersati de politie cu tiruri de gaze lacrimogene. Potrivit autoritatilor franceze, care doresc sa relocheze migrantii in centre de primire pe intreg teritoriul tarii, noaptea a fost marcata de un calm precar.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a denuntat "activismul unei maini de militanti No Borders extremisti si violenti".

Zona vizata de dezmembrare gazduieste intre 800 si 1.000 de migranti, potrivit guvernului, 3.450 potrivit refugiatilor.

Un summit mondial dedicat refugiatilor?

La mii de kilometri distanta de Calais, alti migranti, peste 7.000, raman blocati la punctul de frontiera grecesc Idomeni, dupa restrictiile impuse de mai multe tari, printre care si Macedonia, in privinta numarului de persoane autorizate sa intre pe teritoriul lor, un subiect care divizeaza profund Uniunea Europeana.

Potrivit Organizatiei Medici fara Frontiere, numarul de migranti de la Idomeni este de patru ori mai mare decat capacitatea celor doua tabere de primire instalate in apropierea punctului de frontiera si numeroase persoane sunt nevoite sa doarma pe camp.

Macedonia este prima tara pe Ruta Balcanica folosita de migrantii care ajung pe insulele grecesti din Turcia si care vor sa mearga in Europa centrala si de nord.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, incepe marti la Viena un turneu in tarile din Balcani si se va deplasa joi si vineri in Turcia, inaintea unui summit crucial convocat in 7 martie la Bruxelles. Turcia, considerata tot mai mult de Europa cheia rezolvarii crizei migratorii, va asista la acest summit.

Statele Unite "considera ca actuala criza a migrantilor este mondiala (...) Nu este o provocare regionala (...) Este un test pentru noi toti", a declarat luni secretarul american de stat John Kerry. Cu o zi in urma, cancelarul german Angela Merkel a apreciat ca UE nu trebuie sa lase Grecia "sa se scufunde in haos" in fata crizei migratorii.

Fostul ambasador al SUA in Irak si in Siria, Ryan Crocker, a cerut guvernului american sa organizeze cat mai curand un "summit mondial dedicat refugiatilor" deoarece "nici regiunea (Orientului Mijlociu), nici Europa nu pot depasi" criza.

Dupa Austria, prima tara care a impus cote, Croatia, Slovenia - membri ai UE - dar si Macedonia si Serbia au impus saptamana trecuta un numar maxim de migranti autorizati sa patrunda pe teritoriul lor, provocand furia Atenei.

Grecia estimeaza ca intre 50.000 si 70.000 de oameni risca sa fie blocati in tara in martie fata de 22.000 in prezent.