Ministrul macedonean al Afacerilor externe, Nikola Poposki, a aparat marti decizia autoritatilor de la Skopje de a folosi gaze lacrimogene pentru a fluxul de migranti si a lansat un semnal de avertisment fata de tensiunile tot mai mari din Balcani, susceptibile sa provoace conflicte, scrie AFP.

Gaze lacrimogene la IdomeniFoto: Captura YouTube

Politia macedoneana a tras luni cu gaze lacrimogene intr-un grup de mai multe sute de migranti sirieni si irakieni care au incercat sa forteze granita dintre Grecia si Macedonia, la postul de frontiera Idomeni.

"Am vazut circa 400 de tineri barbati care incercau sa patrunda cu forta pe teritoriul macedonean, din Grecia", a declarat Poposki, la BBC.

"Daca fortele noastre de securitate se confrunta cu o situatie de incercare violenta a mai multor sute de tineri de a intra pe teritoriul nostru fara sa vrea sa se inregistreze sau sa mearga in centrele de primire, nu cred ca acest lucru este conform cu ceea ce a fost convenit la nivel european", a spus el.

Cel mai simplu pentru Macedonia ar fi sa se "retraga (de la granita, n.r.) si sa lase toti migrantii sa treaca", a spus ministrul, precizand insa ca tarile membre ale UE se opun unei astfel de solutii.

"Ne-au spus ca vor un sistem viabil in ceea ce priveste migrantii", astfel incat candidatii la azil sa fie inregistrati, a adaugat Poposki.

In opinia sa, "in prezent, cea mai mare problema este ca sistemul nu pare sa functioneze". "Fiecare dintre noi trebuie sa isi asume partea sa de responsabilitate pe teritoriul sau", a apreciat seful diplomatiei macedonene.

Situatia este foarte tensionata la granita dintre Macedonia si Grecia, unde peste 7.000 de migranti si refugiati sunt blocati dupa restrictiile impuse de Macedonia si de tarile din Balcani si din UE in ceea ce priveste numarul de persoane autorizate sa intre pe teritoriul lor.

Intr-un interviu acordat cotidianului economic Handelsblatt, Poposki a declarat ca se teme de "conflicte intre vecinii" din Balcani legate de chestiunea migrantilor ilegali.

"Trebuie sa fim foarte atenti sa nu ajungem la conflicte intre vecini in cazul controalelor intarite de la granite", a afirmat ministrul.

Intr-o astfel de configuratie, "Slovenia trimite migrantii ilegati spre Serbi9a iar Serbia spre Macedonia etc...", a explicat Poposki, adaugand: "Imi e teama ca un astfel de scenariu va deveni realitate in cazul unui mare numar de refugiati".