Marti, republicanii si democratii din 12 state si un teritoriu vor alege favoritul celor doua mari partide finala alegerilor prezidentiale din 8 noiembrie. Aceasta zi, cunoscuta si sub numele Super Tuesday, este esentiala pentru cursul bataliei interne pentru nominalizare in Partidul Republican (dreapta) si Partidul Democrat (stanga), pentru ca o victorie categorica pentru unul dintre competitori indica, de obicei, ca acesta va obtine in final nominalizarea partidului. Sondajele arata ca Donald Trump (republicani) si Hillary Clinton (democrati) au cele mai mari sanse de a triumfa in votul care va incepe azi in SUA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unde se voteaza:

Simpatizantii republicani si democrati vor vota astazi in 12 state americane: Alabama, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont si Virginia. Republicanii vor vota si in Alaska, iar democratii si in Samoa Americana.

Cele 12 state plus Samoa Americana au o suprafata mai mare decat India si o populatie de circa 83,5 milioane, mai mare decat a Germaniei.

Care sunt participantii:

Partidul Republican, cinci candidati: Donald Trump (om de afaceri), Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) si Ben Carson (chirurg).

Partidul Democrat, doi candidati: Hillary Clinton (fost secretar de stat), Bernie Sanders (senator de Vermont).

Cine sunt favoritii:

Sondajele prezentate de CNN arata ca Donald Trump (anti-imigranti, ultra-populist, anti-sistem) are sanse sa castige nominalizarea in cele mai multe dintre statele de astazi in fata principalilor sai contra-candidati, Rubio si Cruz. In tabara democrata, Clinton (centru-stanga) e favorita in fata ultra-stangistului Sanders.

Trump a castigat deja trei din precedentele patru alegeri primare, la fel ca si Hillary Clinton.

VIDEO Yahoo News explica cum decurge Super Tuesday:

VIDEO Miza Super Tuesday explicata intr-un material Washington Post: