Ruta migratorie din Balcani se va inchide atunci cand "Austria isi va atinge plafonul" de solicitanti de azil, fixat pentru acest an la 37.500, a afirmat luni presedintele macedonean, Gjorge Ivanov, intr-un interviu acordat reviste germane Der Spiegel, citat de AFP.

Este "poate ce se intampla chiar in acest moment", a adaugat Gjorge Ivanov, a informat editia on-line a publicatiei germane. Macedonia se afla in prima linie pe ruta Balcanilor, folosita de candidatii la azil care sosesc pe insulele grecesti dinspre coastele Turciei cu scopul de a ajunge in Europa Occidentala.

Plafonul de refugiati este departe de a fi atins, a precizat luni seara Ministerul austriac de Interne, numarul solicitantilor de azil inregistrati de la inceputul anului ridicandu-se la "aproximativ 12.000", mai putin de o treime din plafonul anual fixat de Viena. In prezent, numarul acestora progreseaza lent, in urma unui control intarit al afluxului de migranti atat la frontiera Austriei cat si in amonte. Austria, care si-a declarat dispozitia de a primi pana la 37.500 de refugiati in acest an, a introdus pe 19 februarie cote limitand accesul pe teritoriul sau la 80 de solicitanti de azil si la 3.200 de migranti in tranzit pe zi.

Dupa exemplul Austriei, Croatia, Slovenia (membre ale UE), Macedonia si Serbia au hotarat la randul lor saptamana trecuta sa limiteze numarul migrantilor autorizati pe teritoriul lor, provocand tensiuni la frontiere. Luni, sute de migranti au incercat sa patrunda in forta in Macedonia dinspre Grecia, inainte de a fi respinsi cu gaze lacrimogene. Presedintele Gjorge Ivanov a aparat decizia tarii sale de a impune aceste restrictii.

"Am luat propriile decizii. Pe timp de criza, fiecare tara trebuie sa gaseasca propriile solutii", a declarat el. Daca Skopje nu ar fi facut nimic, "Macedonia ar fi fost invadata de refugiati", a mai afirmat seful statului.