​​Siria ar putea deveni un stat federal daca modelul se va dovedi functional in aceasta tara, a declarat luni ministrul adjunct de externe de la Moscova, Sergei Ryabkov, intr-o conferinta de presa, potrivit Reuters.

Razboiul din SiriaFoto: Captura YouTube

“In cazul in care, ca rezultat al discutiilor si consultatilor privind viitoarea ordine statala din Siria… se ajunge la opinia ca acest model (federal) va functiona pentru a servi scopului de pastra Siria ca o natiune unita, seculara, independenta si suverana, atunci cine va ridica obiectii la asta?”, a spus Ryabkov.

Intr-un interviu acordat in septembrie, presedintele Bashar al-Assad nu a exclus varianta federalizarii, dar a spus ca schimbarea trebuie sa fie rezultat al dialogului dintre sirieni si a unui referendum pentru modificarea constitutiei.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a spus luni ca incetarea focului din Siria este in general respectata, dar ca puterile majore si regionale cerceteaza cateva incidente, exprimandu-si speranta ca acestea nu se vor extinde.

Tarile ce sprijina procesul de pace din Siria se vor intalni la Geneva in aceasta dupa-amiaza in conditiile in care Franta a cerut informatii despre atacurile ce incalca incetarea ostilitatilor.

Un purtator de cuvant al Inaltului Comitet pentru Negocieri, un for a opozitiei siriene sprijinit de Arabia Saudita, a spus ca acordul de incetare a focului a fost incalcat de 15 ori de guvernul sirian in prima zi si cau fost si alte incalcari de catre Rusia si Hezbollah, ambele aliati ai presedintelui Bashar al-Assad.

Tarile din Grupul International de Sprijinire a Siriei (ISGG), conduse de Rusia si SUA, sunt asteptate sa monitorizeze respectarea acordului si sa actioneze rapid in caz de incalcari, dar folosind forta doar ca ultima solutie.

Acordul de incetare a focului a intrat in vigoare sambata la ora locala 00:00 locala, potrivit unei intelegeri incheiate luni intre Rusia si Statele Unite si sustinute de ONU.