Cateva mii de persoane - 15.000 potrivit politiei - au manifestat duminica la Gdansk (nordul Poloniei) in sprijinul fostului presedinte polonez Lech Walesa, acuzat de colaborare cu fosta politie secreta comunista (SB), potrivit Agerpres.

Reuniti in piata care poarta numele sindicatului Solidaritatea, in apropierea portii santierul naval, manifestantii cu intonat imnul national si au scandat indelung numele liderului istoric al Solidarnosc, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, potrivit AFP.

Lech Walesa, in varsta de 72 de ani, este acuzat de partidul conservator Lege si Justitie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, la putere din octombrie, ca a colaborat in anii 1970 cu serviciile secrete comuniste (SB).

Aceste acuzatii au fost relansate cu recenta publicare a unor documente descoperite la vaduva fostului ministru de interne comunist Czeslaw Kiszczak, decedat in luna noiembrie.

Lech Walesa, absent de la manifestatia de la Gdansk, a reafirmat duminica in fata presei ca "totul a fost falsificat".

Manifestantii, printre care sotia sa, Danuta, s-au adunat in jurul uriasului drapel polonez si a celor trei cruci imense din beton, ridicate in memoria muncitorilor victime ale represiunii comuniste.

Evenimentul a fost organizat de Comitetul pentru apararea democratiei (KOD), o miscare civica aparuta spontan pentru a se opune controversatelor masuri adoptate de partidul PiS la putere.

Sambata, la Varsovia, peste 15.000 de persoane au defilat la apelul KOD sub cuvintele de ordine "Noi, poporul", pentru a-si manifesta solidaritatea cu Lech Walesa si a apara democratia.

Din noiembrie, KOD organizeaza manifestatii ca reactie la o serie de legi si demersuri ale conservatorilor vizand Tribunalul Constitutional, media publice si alte institutii democratice care au provocat ingrijorare in Polonia si in cadrul Uniunii Europene.