Uniunea Europeana nu poate lasa Grecia "sa plonjeze in haos", a afirmat duminica Angela Merkel, cancelarul Germaniei, intr-un moment in care mii de imigranti sunt blocati in Grecia, dupa ce tarile de pe asa-numita "ruta balcanica" si-au inchis frontierele, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

"Puteti sa credeti tarile din zona euro s-au luptat pana in ultima clipa pentru ca Grecia sa ramana in zona euro (...) pentru ca un an mai tarziu, in cele din urma, sa permita practic Greciei sa cada in haos? ", a afirmat Merkel duminica, intr-o emisiune televizata.

Ministrul grec al Migratiei, Yannis Mouzalas, a afirmat duminica: "Luna urmatoare vor veni intre 50 000 si 70 000 si apoi consider ca fluxul se va opri acolo", precizand ca Grecia ia in considerare si folosirea fortelor armate pentru a gestiona criza.

Pana duminica, 22 de mii de migranti erau prinsi in Grecia, dintre care 6000 la granita cu Macedonia, in urma impunerii de restrictii pe rutele de migratie.

Comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, a vorbit despre o criza umanitara iminenta in cazul in care blocul european va continua sa se implice in "actiuni unilaterale, declarand ca "Nu mai are rost sa jucam jocul invinuirii. Pur si simplu trebuie sa facem orice este posibil pentru a controla situatia."

Prinsa in cea mai mare criza economica din epoca moderna, Grecia indatorata a cerut ajutor de urgenta din partea UE. Ca parte a planurilor urgente ce urmeaza sa fie puse in aplicare imediata, ministrul grec al Migratiei, Yannis Mouzalas, a anuntat ca vor fi infiintate tabere improvizate si vor fi ridicate corturi pe terenurile sportive locale.

Alte 4 centre vor fi ridicate in nordul provinciei Macedonia. Anticipand fluxul de migranti, Atena a cerut ajutorul prin livrarea de corturi, paturi, saci de dormit, vehicule de transport, ambulante si alte provizii.