¬Un grup de refugiati a ocupat duminica linia de cale ferata la Idomeni, punct de trecere a frontierei intre Grecia si Macedonia, in semn de protest fata de decizia autoritatilor de la Skopje de a inaspri controalele la granita pentru o mai buna gestionare a fluxului de migranti ce incearca sa ajunga in Europa, anunta Agerpres, citand agentia DPA.

Refugiatii reclama faptul ca doar 300 de persoane au putut intra sambata in Macedonia. Peste 7.000 de refugiati asteapta la Idomeni sa isi continue calatoria spre vestul Europei.

Macedonia a hotarat, in urma cu o saptamana, sa inchida frontiera sa in cazul refugiatilor afgani si sa permita doar trecerea refugiatilor sirieni si irakieni. Dintre acestia din urma, autoritatile macedonene ii resping pe cei care nu au pasapoarte valabile. Slovenia, Croatia si Serbia au decis si ele sa limiteze numarul de refugiati ce intra pe teritoriile lor, dupa ce Austria a impus, in urma cu zece zile, plafonarea intrarii migrantilor la 80 de solicitanti de azil si 3.200 de persoane in tranzit in fiecare zi.

Pentru gestionarea mai buna a fluxului de migranti, Macedonia si celelalte tari de pe asa-numita "ruta balcanica'\" folosita de refugiati in drumul lor spre Europa Occidentala au convenit sa inchida frontierele dintre ele pentru 36 de ore si apoi sa inceapa intrarea a numai 580 de persoane in fiecare zi.

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a anuntat marti ca peste 100.000 de imigranti si refugiati au ajuns de la inceputul anului in Grecia si Italia. Din totalul de 104.832 de imigranti si refugiati, 97.325 au ajuns pe insulele grecesti (comparativ cu 3.952 in aceeasi perioada a anului trecut), iar 7.507 in Italia (fata de 7.882 pentru acelasi interval din 2015).