Fostii presedinti mexicani Felipe Calderon si Vicente Fox l-au comparat pe Donald Trump, favoritul republian pentru candidatura la prezidentialele din SUA, cu liderul nazist, scrie The Guardian.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Conservatorul Felipe Calderon, presedinte al Mexicului intre 2006 si 2012, le-a spus sambata reporterilor prezenti la un eveniment in Ciudad de Mexico ca retorica politica a lui Trump este "rasista" si aminteste de dictatorul nazist.

"Aceasta logica de a ridica in slavi suprematia albilor nu este doar una antimigratie. Actioneaza si vorbeste impotriva imigrantilor care au o culoare a pielii diferita de a lui, este rasist pe fata si exploateaza s exploateaza sentimentele cum a procedat Hitler in vremea lui", a declarat Calderon.

Calderon a adaugat ca discursul lui Trump "seamana ura" impotriva Statelor Unite in intreaga lume si "nu este in interesul Washingtonului".

Trump a acuzat Mexicul ca trimite violatori si traficanti de droguri pe la frontiera cu SUA si a jurat ca va determina Mexicul sa plateasca pentru construirea unui zid la frontiera dintre cele doua tari.

Predecesorul lui Calderon, Vicente Fox, l-a comparat si el pe Trump cu Hitler intr-un interviu acordat CNN.

"Va duce SUA inapoi in timp in vechile zile de conflict, razboi si restul. Vreau sa spun ca imi aminteste de Hitler. Acesta este felul in care a inceput sa vorbeasca", a declarat Fox.