Comisia Europeana a cerut Belgiei sa aduca "clarificari" asupra deciziei de a restabili temporar controale la frontiera cu Franta, pe litoral, de teama unui posibil aflux de imigranti provenind din Calais (nordul Frantei), informeaza AFP.

Intr-o scrisoare trimisa joi premierului belgian Charles Michel si ministrului sau de Interne Jan Jambon, comisarul european pentru Migratir Dimitris Avramopoulos le reproseaza ca nu au folosit motivatii legale bune cand au infomat UE in scris cu privire la decizia de restabilire a controalelor, informeaza cotidianul Le Libre Belgique, care reda fragmente din scrisoare.

"In cazurile care necesita o actiune imediata, precum acela care pare descris in scrisoarea voastra, se aplica articolul 25 din Codul frontierelor Schengen", scrie comisarul european. "In acst caz, controalele la granita nu pot fi introduse decat pentru o perioada de 10 zile (si nu o luna incepand de pe 23 februarie cum a decis guvernul belgian - n.red.)", a adaugat reprezentantul european.

"Confirm ca CE a adresat o scrisoare autoritatilor belgiene solicitand clarificari cu privire la notificarea de controale temporare", a declarat Natasha Bertaud, purtatoare de cuvant a Comisiei Europene, pentru AFP.

"Clarificarile privind baza legala, durata si justificatia controalelor", a explicat Bertaud.

Ca urmare a scrisorii trimise de Avramopoulos a fost stabilita o intalnire intre Comisiei si serviciile lui Jan Jambon. Aceasta va avea loc luni, au indicat surse din cabinetul ministrului belgian de Interne.