La o ora dupa inchiderea sectiilor de votare in Irlanda, un exit-poll arata ca cele doua partide de guvernamant actuale obtin un rezultat prost, pe fondul oboselii irlandezilor confruntati cu austeritatea, un scor ce nu permite coalitiei in exercitiu de a reveni la guvernare, noteaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit sondajului Ipsos MRBI realizat pentru Irish Times, partidul Fine Gael (centru-dreapta) al prim-ministrului Enda Kenny a obtinut 26,1%, cu zece puncte mai putin decat acum cinci ani, iar partenerul sau laburist este creditat cu 7 8% din voturi, adica o prabusire cu 11%. Rezultate ce nu permit revenirea acestei aliante la guvernare in lipsa voturilor necesare pentru a avea o majoritate.

In schimb, Fianna Fail (centru-dreapta) obtine un rezultat mai bun decat in 2011, 22,9%, in timp ce partidul nationalist de stanga Sinn Fein al lui Gerry Adams castiga pariul de a deveni al treilea partid din tara cu 14,9% din voturi.

Un al doilea exit-poll urmeaza a fi publicat de postul public de televiziune RTE sambata la 7.00 (ora locala si GMT), in timp ce numararea buletinelor de vot trebuie sa inceapa la 9.00.

Rezultatele finale nu sunt asteptate inainte de primele ore ale zilei de duminica.

Sectiile de votare au fost deschise la 7.00 GMT vineri si inchise la 22.00 GMT. Aproximativ 3,2 milioane de alegatori au fost chemati sa aleaga 158 de deputati.

Nicio cifra de participare nu era disponibila dar vineri dupa-amiaza, RTE estima rata de participare echivalenta cu cea de la alegerile anterioare, stabilita la 70%.