Consiliul de Securitate al ONU a cerut in unanimitate vineri ca toate partile in razboiul civil din Siria sa respecte termenii unui acord SUA-Rusia privind "incetarea ostilitatilor" intrat in vigoare sambata la ora 0.00 locala (22.00 GMT vineri), relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Cererea a fost inclusa intr-o rezolutie elaborata in comun de Rusia si Statele Unite care insista de asemenea ca guvernul si opozitia sa reia convorbirile de pace sub egida ONU.

Inainte de votul celor 15 tari membre ale Consiliului de Securitate, mediatorul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat consiliului prin intermediul unei legaturi video de la Geneva ca intentioneaza sa reia negocierile de pace la 7 martie, odata luptele oprite si accesul umanitar mentinut. Consiliul a cerut "tuturor partilor vizate de incetarea ostilitatilor... sa-si indeplineasca angajamentele".

De asemenea, el a cerut "tuturor statelor membre, in special ISSG (Grupul International de Sprijin pentru Siria), sa se foloseasca de influenta lor asupra partilor pentru a inceta ostilitatile, asigura indeplinirea acestor angajamente si sprijini eforturile pentru a crea conditii pentru o incetare a focului durabila". De Mistura a anulat brusc o prima runda de discutii pe 3 februarie si a cerut tarilor ISSG, condus de Statele Unite si Rusia, mai multa activitate de pregatire.

"Va fi extrem de dificil, mai ales la inceput, de facut acest lucru", a declarat consiliului ambasadoarea SUA la ONU Samantha Power. "Chiar si o dezescaladare partiala ar face o diferenta reala in viata sirienilor", a notat ea. Ea a adaugat ca orice incalcari ale incetarii ostilitatilor trebuie primite cu un "raspuns sobru, coordonat". Viceministrul rus de externe Ghenadi Gatilov a declarat consiliului ca "avem acum o sansa reala de a pune capat violentei si intensifica lupta colectiva impotriva terorismului".

El a adaugat ca ar fi de asemenea o oportunitate de crestere a ajutorului umanitar. Reuniunea consiliului a fost amanata cu o jumatate de ora in timp ce Statele Unite si Rusia s-au angajat in negocieri de ultim moment privind textul, au declarat diplomati pentru Reuters. Printre modificari a fost eliminarea a doua referinte la Inaltul Comitet de Negocieri (HNC) sustinut de Arabia Saudita, o coalitie de opozitie siriana pe care Rusia si Iranul nu o considera a fi un reprezentant legitim in discutiile de pace.