Afaceristul Kirill Shamalov, considerat drept ginerele lui Vladimir Putin, a intrat in topul castigatorilor contractelor cu statul rus. Shamalov ocupa locul patru anul acesta in acest top, conform editiei rusesti a revistei Forbes, scrie The Guardian.

Kirill Shamalov a ajuns sa ocupe patru in topul intitulat "Regii achizitiilor publice", dupa ce compania NIPIgazpererabotka a semnat un contract in valoare de 790,6 miliarde de ruble ( 9,37 de miliarde de euro) cu gigantul Gazprom pentru a contrui o rafinarie de gaz in regiunea Amur, considerata cea mai mare afacere inclusa pe registrul achizitiilor publice ruse. Shamalov detine 18.6% din NIPIgazpererabotka.

O ancheta Reuters din luna decembrie anunta ca oficialul Universitatii de Stat din Moscova, Katerina Tikhonova, despre care s-a speculat ca fiind fiica lui Vladimir Putin anul trecut, s-a casatorit in secret cu Shamalov in 2013. De atunci, Shamalov, in varsta de 33 de ani, al carui tata (Nikolai Shamalov) a fost sanctionat de catre SUA si UE in 2014 pentru relatiile prea stranse cu Putin, s-a bucurat de o crestere astronomica a veniturilor, scrie The Guardian.

Imprumutand 1,3 miliarde de dolari din partea unei banci conduse de un asociat al lui Putin, Shamalov a cumparat 17% din actiunilor companiei petrochimice Sibur de la oligarhul Gennady Timchenko, o alta veche cunostiinta a lui Putin. Shamalov detine in total 21,3% din actiunile companiei Sibur, compania mama a NIPIgazpererabotka, si valoreaza in prezent 2,85 de miliarde de dolari.

Putin este cunoscut pentru modul in care isi tine secrete viata personala si familia. Acesta a refuzat sa confirme daca Tikhonova este sau nu fiica sa intr-o conferinta de presa din decembrie.

Proeminentul activist anticoruptie Alexei Navalny a intentat un proces luna aceasta impotriva lui Vladimir Putin, acuzandu-l pe presedinte de incalcarea legii anticoruptie in momentul in care a stabilit alocarea catre Sibur a unei sume de 1,75 de miliarde de dolari din bugetul national al Rusiei, dupa ce Shamalov isi achizitionase procentul din afacere.

Joi, un grup de barbati necunoscuti au aruncat un tort in fata lui Navalny, acesta devenind cea de-a doua figura de opozitie spre care s-a aruncat cu tort luna aceasta.