O cultura de "veneratie" si de "teama" fata de celebritati la BBC a favorizat actele de pedofilie ale fostului realizator vedeta Jimmy Savile, care era cunoscut pentru comportamentul sau de "anumiti responsabili de rang intermediar", dar nu de BBC in calitate de institutie, potrivit anchetei interne publicate joi, scrie AFP.

"Concluzia mea este ca anumiti responsabili juniori si de rang intermediar erau la curent cu conduita sexuala nepotrivita a lui Savile in cadrul activitatii derulate pentru BBC", a scris Janet Smith, insarcinata cu acest raport.

"Cu toate acestea, nu am gasit nicio dovada ca BBC, in calitate de persoana morala, era la curent" cu activitatile acestuia, decedat in 2011, a adaugat aceasta fosta magistrata la Curtea de apel.

In cursul anchetei sale, Janet Smith spune ca a identificat 72 de persoane agresate de Jimmy Savile in cadrul activitatii derulate la BBC, dintre care cea mai tanara avea 8 ani la momentul faptelor.

Jimmy Savile a fost foarte popular datorita emisiunilor sale pentru tineri si a activitatilor caritabile, in urma carora a fost innobilat de regina.

De-abia dupa moartea sa o ancheta ziaristica a dezvaluit unele dintre agresiunile comise de acesta, determinand Scotland Yard sa il descrie drept "cel mai rau pradator sexual din istoria tarii".

Aceste dezvaluiri au provocat un mare scandal in Marea Britanie, determinand directorul general al BBC George Entwistle sa demisioneze la finele lui 2012.