Ministrul elen al imigratiei, Yannis Mouzalas, a criticat reactia membrilor UE la criza migratiei, subliniind ca Grecia nu trebuie sa devina un "Liban al Europei", gazduind milioane de imigranti si refugiati, informeaza The Guardian.

Migranti blocati la granita Greciei cu MacedoniaFoto: Captura YouTube

Declaratia a venit in contextul in care Austria a organizat o intalnire a ministrilor de interne si de externe cu tarile din Balcani in Viena, printre care Bulgaria, Slovenia, Croatia, unde Grecia nu a fost invitata.

UPDATE 16.44 Grecia si-a rechemat ambasadorul de la Viena, a afirmat ministrul de externe , dupa ce Austria a exclus Atena de la intalnirea cu statele balcanice, informeaza Reuters. Miscarea de a rechema ambasadorul pentru consultatii a fost pentru "a salvgarda relatiile amicale dintre state si oamenii din Grecia si Austria" arata o declaratie a ministerului.

"Un numar foarte mare de membri va incerca sa discute modul de a rezolva criza umanitara din Grecia ce tot ei doresc sa o creeze" a declarat Mouzalas.

"Grecia nu va accepta actiuni unilaterale. Grecia poate face si ea actiuni unilaterale. Grecia nu va accepta sa devina Libanul Europei, un depozit de suflete, chiar daca va fi facut cu fonduri europene", a adaugat ministrul imigratiei.

Premierul grec Alexis Tsipras a spus si el ca nu va permite ca Grecia sa devina un "depozit de suflete" si a amenintat ca va bloca viitoare intelegeri cu UE pentru criza refugiatilor daca ceilalti membri nu vor imparti povara, potrivit Politico.eu.

"Grecia nu va fi de-acord cu intelegerile daca alocarea responsabilitatilor pentru tarile membru nu este sigura" a declarat Tspiras in parlamentul grec.

Avertismentul vine dupa intalnirea de la Viena, unde tarile participante au decis sa limiteze numarul de imigranti ce traverseaza granitele.

"Trebuie sa reducem fluxul acum. Asta este o problema de supravietuire pentru UE" a declarat ministrul de interne austriac Johanna Mikl-Leitner.

Tsipras a precizat ca este "rusinos" ca unele tari au refuzat sa implementeze deciziile luate la nivelul UE.

Viktor Orban a declarat miercuri ca va tine un referendum pe sistemul de relocare a refugiatilor, acuzand UE de un "abuz de putere".

Liderii UE vor tine un summit special cu Turcia in Bruxelles pe 7 martie pentru a discuta un acord in incercarea de a opri valul de imigranti in Europa.