Premierul ungar Viktor Orban a spus ca banii oferiti Ankarei si concesiile facute de UE Turciei pentru a opri mai multi migranti sa ajunga in Europa sunt o “iluzie”.

Viktor Orban (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

“Il imploram umili pe domnul Erdogan pentru securitate la granitele noastre, contra bani si promisiuni, deoarece nu le putem proteja singuri”, a declarat pentru Bild Orban.

"Asta face ca securitatea si viitorul Europei sa depinda de bunavointa Turciei”, a adaugat seful executivului de la Budapesta.

Tarile UE au aprobat luna aceasta un fond de 3 mld. euro pentru ca Turcia, sa imbunatateasca traiul de acolo al refugiatilor, in schimbul promisiunii ca Ankara se va asigura ca mai putini dintre ei vor migra spre Europa.

UE se bazeaza pe aceasta intelegere pentru a stavili influxul de oameni, dupa ce peste un milion de migranti au sosit in Uniune in 2015, cei mai multi via Turcia.

Nu exista semnale ca fluxul se va reduce anul acesta.

Orban a fost unul dintre cei mai vocali critici ai atitudinii primitoare fata de refugiati a cancelarului Angela Merkel.

Miercuri, el a anuntat planuri pentru un referendum privind planul UE de a crea un sistem de cote obligatorii pentru migranti.

“Bruxellesul face turcilor promisiuni pe care nu le putem tine - sau pe care nu vrem sa le tinem. Planul de a lua sute de mii de refugiati din Turcia si de a-i distribui de-a lungul Europei este o iluzie”, a spus premierul ungar.

Daca Ungaria ar fi e acord cu asta, a spus Orban, “m-ar lega de catarg aici in Budapesta”.

Guvernul ungar a decis sa organizeze un referendumpe tema cotelor europene obligatorii de imigranti, a anuntat miercuri premierul ungar.

Referendumul risca "sa pericliteze bazele Uniunii Europene", aavertizat ministrul de Externe din Italia, Paolo Gentiloni.