Inchiderea frontierelor provocata de controalele crescute decise de catre unele tari europene constituie "un regres" in ce priveste drepturile garantate de catre legislatia Uniunii Europene privind protectia refugiatilor, a avertizat miercuri, la Atena, inaltul comisar al ONU pentru refugiati, Filippo Grandi, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Inchizand frontierele unor oameni care cer ajutor si protectie nu ne respectam obligatiile, enuntate in legislatia si principiile europene, si contribuim la acest regres (...), ceea ce dauneaza constructiei Europei", a aratat Grandi.

Raspunsul la criza migratorie "nu este inchiderea frontierelor, ci cooperarea" intre tarile membre ale Uniunii Europene, sustine comisarul, facand apel la "o impartire a poverii".

Intarirea controalelor la frontierele Austriei si ale tarilor de pe ruta migratorie a Balcanilor (Slovenia, Croatia, Macedonia si Serbia) a creat ambuteiaje la frontiera greco-macedoneana, care ramane intredeschisa, in timp ce ea este principala trecere folosita de catre refugiati cu destinatia catre tarile aflate in centrul si nordul Europei.

Grandi, care a mers marti pe insula greceasca Lesbos, principala poarta de intrare a migrantilor in Europa provenind din Turcia, a avertizat asupra blocarii migrantilor in Grecia si a facut apel la asigurarea unor "rute securizate" si "legale" pentru refugiati.

La randul sau, filiala greaca a Ligii drepturilor omului a denuntat "regresul drepturilor refugiatilor", din cauza acestor controale intarite, ce "aduc atingere realizarilor europene in materie de democratie si drepturi ale omului" si incalca Conventia de la Geneva, principalul tratat privind refugiatii.