Secretarul de stat american John Kerry a evocat marti un eventual "plan B" pentru Siria in caz de esec al procesului diplomatic si politic al Statelor Unite si Rusiei in special prin incetarea focului prevazuta la sfarsitul saptamanii, potrivit Agerpres.

"Exista in acest moment discutii importante despre un plan B, in cazul in care nu am reusi la masa" de negocieri, a admis Kerry in fata Comisiei pentru afaceri externe a Senatului SUA.

Informatii cu privire la acest ipotetic "plan B", care ar pune mai mult accent pe optiunea militara pentru a pune capat conflictului din Siria, au circulat la inceputul lunii februarie intre diplomati si in presa, in timpul unei vizite, pentru a nu stiu cata oara, a lui John Kerry in Europa, aminteste AFP.

Dar secretarul de stat mizeaza de trei ani pe diplomatie pentru a gasi o cale de iesire din razboi.

El este artizanul, impreuna cu omologul sau rus Serghei Lavrov, al unui plan de pace care s-a tradus prin mai multe acorduri internationale incepand din 2012: Geneva, Viena, New York si ultimul la Munchen pe 12 februarie, semnat de 17 tari si trei organizatii multilaterale ale Grupului international de sprijin pentru Siria (ISSG).

Evocand acest text, presedintii american si rus Barack Obama si Vladimir Putin au convenit luni asupra modalitatilor unei incetari a focului incepand de vineri 26 februarie la 22.00 GMT.

Acordurile internationale prevad de asemenea un proces de tranzitie politica, cum ar fi alegerile si o constitutie in lunile urmatoare.

"Cand m-am intalnit cu presedintele Putin (in decembrie la Moscova), i-am spus foarte direct ca testul nu a avut loc in sase luni sau un an si jumatate, atunci cand se asteapta ca alegerile sa aiba loc", a relatat Kerry in fata senatorilor.

"Vom sti intr-o luna sau doua daca acest proces de tranzitie este cu adevarat serios. (Presedintele sirian Bashar al) Assad va trebui sa ia decizii reale cu privire la elaborarea unui proces pentru un guvern de tranzitie", a adaugat seful diplomatiei americane.

Si "daca nu este cazul, asa cum ati citit in ziare si probabil ati auzit, optiunile unui plan B sunt in mod evident examinate", a insistat el, dar fara a da detalii.

De la inceputul crizei si razboiului din Siria in 2011, administratia Obama a optat pentru sprijin financiar si militar pentru grupuri ale opozitiei siriene, apoi a format o coalitie militara internationala ce loveste din vara anului 2014 gruparea Statul Islamic (SI).

Dar Statele Unite refuza sa se implice si mai mult militar in Siria, mai ales prin trimiterea de trupe la sol, cu exceptia fortelor speciale, aminteste France Presse.